Från början av november till mitten av januari brukar en av blomsteraffärernas mest efterfrågade julblommor finnas att få tag på – amaryllisen. Frågan är om den inte petat julstjärnan som den mest populära julblomman.
– Den är en riktig storsäljare och har gått om julgruppen, om man räknar in både snitt- och krukamaryllis, säger Floristhusets Anneli Erlandsson.
Snitt håller fint
I november och december är det vanligast att amaryllisen säljs i kruka, men ju närmare jul, desto större blir efterfrågan på snittamaryllis.
– Om man jämför en utslagen amaryllis i kruka eller en snittamaryllis, så håller de sig fina lika länge.
Däremot känns det som att man får njuta av sin långskaftade lökväxt lite längre om den står i kruka eftersom man då följer knoppens utveckling på ett annat sätt.
Rött och vitt, i olika kombinationer är fortfarande vanligast till jul. Till nyår ökar efterfrågan på de vita blommorna.
Det har hänt att Anneli Erlandsson haft gula amaryllis till påsk, men det har inte varit någon hit.
– Nej, vi är nog ganska traditionsbundna.
Hur ska jag sköta den?
– Vi sätter alltid i en pinne i stjälken när vi säljer den som snitt. Risken är annars att stjälken knäcks. Vattnet ska vara kallt, fyll inte på för mycket i vasen. Näring behövs inte, men byt vatten då och då. Amaryllisen bör stå minst två veckor, om den inte står för varmt eller nära äpplen.
– Har du den i kruka så vattna bara lite, och sätt i ett stöd.
Hur får jag den att blomma om?
– Klipp bort blomstängeln när den vissnat, fortsätt att vattna växten och ge den näring. Till sommaren kan man gärna plantera den utomhus.
– Ta in den i god tid före frosten på hösten, sluta då vattna och låt bladen vissna ner. Cirka åtta, tio veckor före jul planterar du om den och börjar att vattna igen.
– Man kan sätta den med bara rötterna i vatten i cirka ett dygn innan omplantering, så att den ”vaknar till”.
Den 19 november firas Amaryllisens dag. En tjuvstart inför julen.