Amazon som gemensamt intresse

På Rundsvängen i Västervik står det tre Volvo av äldre modell. En Amazon Sport från 1960, en Amazon Herrgårdsvagn från 1966 och en ”vanlig” Amazon, även den från 1966. Alla i mycket fint skick. – Det finns en del som lastar upp fina veteranbilar på ett släp, tar med till utställningar och vinner priser. Fast det kanske inte går att köra med dem. Våra används, och fungerar utmärkt på vägen, säger Jörgen Lindahl och Gun Nilsson.

Att samla på tidsenliga prylar är en rolig del av intresset med äldre bilar. Hjälmen på bilden är ingen ridhjälm, det är en bilhjälm från 1968. Hur många har använt en sådan månntro?

Att samla på tidsenliga prylar är en rolig del av intresset med äldre bilar. Hjälmen på bilden är ingen ridhjälm, det är en bilhjälm från 1968. Hur många har använt en sådan månntro?

Foto:

Västervik2016-10-14 18:00

Den gråbeigea Amazonen med svart tak köpte Jörgen Lindahl 1987, sedan fick den stå i malpåse till 2009 innan han tog itu med den.

– Den startade nästan direkt, efter drygt 20 års stillastående. Sedan har jag lagat upp framskärmar, trösklar, skärmkanter bak och även fixat lite med motorn.

1987 var priset 8 500 kronor. För 30 år sedan var det ingen större efterfrågan på gamla bilar, menar Jörgen. Den är värd betydligt mer idag.

– 2012 besiktade jag den, utan anmärkning.

Ger mersmak

Under Amazon-träffen på Lysingsbadet 2013 ställde familjen ut sin Amazon Sport. Gun Nilsson hade fram till dess inte varit särskilt intresserad, men ändrade sig under träffen.

– Jag tyckte det var väldigt kul! Att träffa så många med ett gemensamt intresse. Efter den träffen ville jag ha en egen Amazon.

Drömmen gick i uppfyllelse samma år då familjen hittade ”Ezter”, en ljusgrön Amazon från 1966 i Lund.

– Jag är bara andra brukaren på den, säger Gun Nilsson.

Amazon ger tydligen mersmak för året efter köpte Gun en herrgårdsvagn, även den en ljusgrön 66:a.

De senaste åren har familjen åkt på en hel del träffar och utställningar med sina bilar, både inom Svenska Volvo Amazonklubben och Veteranfordonsklubben i Tjust.

Pris för utstyrsel

Amazon-intresset sträcker sig inte enbart till de tre bilarna, andra passande prylar från 1960-talet köps in när Gun hittar på nätet eller loppis. Allt från matsäcksväskor och takräcken till tält och bilhjälmar (!). Ibland klär hon sig även tidsenligt.

– Under Amazonklubbens sommarträff i Strömstad 2014 vann jag pris för ”Trevligaste utstyrsel & rekvisita”.

Bilintresset sträcker sig även till barnen. Daniel, 13 år, är duktig på att hjälpa till med arbetet i garaget och ser fram emot en egen bil. En Amazon såklart.

Familjen Lindahl-Nilsson äger tre Volvo Amazon: en Herrgårdsvagn från 1966, en standardmodell från 1966 och en Sport från 1960.
Familjen Lindahl-Nilsson äger tre Volvo Amazon: en Herrgårdsvagn från 1966, en standardmodell från 1966 och en Sport från 1960.
Amazon-familjen

Jörgen Lindahl & Gun Nilsson, samt barnen Daniel, 13 och Sara, 11

Äger: Volvo Amazon Sport -60, Volvo Amazon Herrgårdsvagn -66 och Amazon -66

Dessutom: samlar på tidsenliga prylar

Som extra krydda: bygger en kanadensare i trä – som den såg ut på 60-talet förstås

Medlemmar i: Svenska Volvo Amazonklubben och Veteranfordonsklubben i Tjust

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om