– Vi ser redan nu hur patienter blir drabbade, säger han.
Det finns inte tillräckligt med vårdplatser på Västerviks sjukhus, anser Melker Engström. För att patienterna ska få den vård de behöver måste de transporteras till andra sjukhus som Kalmar eller Linköping. De som ska utföra de transporterna är ambulansen i Västervik, men de har för lite resurser för att klara av de transporterna.
Till slut blir det patienterna som blir lidande.
– Vi såg redan när nivåstruktureringen slog igenom i våras att antalet sjuktransporter ökade från Västerviks sjukhus. Nu har även ett antal vårdplatser stängts, vilket medför att ambulansen måste utföra ännu fler sjuktransporter, säger Melker Engström.
Måste ha mer resurser
Nu finns en överhängande risk att akuta transporter till sjukhus i Kalmar och Linköping inte kan genomföras, då ambulansen är upptagna av andra akuta arbeten eller planerade transporter.
– Vi måste ha mer resurser om vi ska kunna genomföra alla transporter som de senaste förändringarna vid Västerviks sjukhus har inneburit.
Han är väldigt tveksam till varför landstinget väljer att spara på vårdplatser, då man borde veta om att kostnaden sticker i väg på ett annat område.
– Det är landstinget som är huvudman för både sjukvården och ambulansverksamheten. Varför väljer man att spara på ett ställe samtidigt som man vet att kostnaderna ökar på ett annat?
Patientsäkerhet
Melker Engström säger att han redan märker av att antalet vårdplatser vid Västerviks sjukhus har minskat och att det är patienterna som drabbas.
– För att det inte ska vara allt för stora överinskrivningar på Västerviks sjukhus, transporterar vi hem patienter till sina hem eller boenden som inte är färdigvårdade på sjukhuset. Men det finns helt enkelt inte plats för dem att ligga kvar.
Ett annat exempel som Melker Engström är att patienter körs åt två håll.
– Vi hämtar upp patienter och kör in dem till akutmottagningen vid Västerviks sjukhus. Senare samma dag får vi en sjuktransport beställd från akutmottagningen för att vi ska köra hem patienten igen då det inte finns vårdplatser. Vi ser att patienten inte mår bra utan behöver ytterligare vård, men vi måste köra hem patienten ändå.
Han säger att han inte har några siffror på antalet patienter som blir lidande.
– Den här situationen har inte pågått någon längre tid, så vi har inte några siffror som vi kan underbygga detta med, men vi ser en tydlig tendens. Vi är oroliga. Vi ser att det är patienten som drabbas av nivåstruktureringen och indragna vårdplatser. Ska ambulansen klara av att genomföra de transporter som åläggs oss måste vi få mer resurser, säger Melker Engström.