10 000 personer i landet drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp. Varje minut i väntan på ambulans kan vara livsavgörande.
– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Jan Nilsson, orförande i Hjärt- och Lungfondens Forskningsråd. Det är väldigt bekymrande att det finns så stora lokala skillnader i ambulansens responstid.
I 164 av 290 kommuner har väntetiden på ambulans ökat sedan 2012 och ligger på ett genomsnitt av 13 minuter, medan i Västervik har tiden minskat och har en responstid på 11,1 minuter. Dock tvingas glesbygdskommuner som Pajala och Sorsele vänta i över 30 minuter. Alla uppgifter grundas på en undersökning gjord av Hjärt- och Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm.
Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp slutar andas, och befinner sig i en livsavgörande situation, där varje minut minskar chansen till överlevnad. Av de 10 000 personer som årligen drabbas överlever endast 600 personer.
– Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Västervik, och drabbar människor i alla åldrar. Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans kan fler människor räddas.
På Västerviks ambulanssjukvård hänvisar Melker Engström, ambulanschef, till flera olika faktorer som kan vara till grund för statistiken.
– Det beror sannolikt inte bara på en faktor att ambulansutryckningen är bättre, säger Melker Engström. Men vi är jätteglada för det. Det visar att vårt långsiktiga arbete att jobba strategiskt har gett resultat.
Hur utryckningarna prioriteras kan vara en viktig del, vilket innebär att ambulanser är tillgängliga fortare.
– Det vi brottas med är att vi ska bedöma och åka ut på rätt sorts larm. Det finns de som använder ambulansen på fel sätt, och det kan i sin tur ta värdefull tid för andra då det är akut, som till exempel vid hjärtstopp.
Ibland sker råd och bedömning av situationen över telefon då någon ringt efter ambulans.
– Då bedöms hur akut läget är och om det finns möjlighet att själv ta sig in till sjukhuset med annan transport.
– Om du exempelvis bor i Vimmerby och behöver ta dig till Västerviks sjukhus, och får ambulanstransport, kanske Vimmerby blir utan ambulans ett tag. Det här är faktorer som påverkar väntetiden om något händer. Vi måste prioritera på bästa sätt.
Räddningstjänsten kan också vara en faktor till att Västervik har bra statistik just nu.
– För fyra år sedan började även Räddningstjänsten att åka ut på hjärtstopplarm. Det kan också påverka överlevnadschanserna. I övrigt vet jag inte vad skillnaden är. Vi kör inte fortare eller har fler ambulanser. Men vi kanske också är bättre på att ha rätt placerade ambulanser och rätt dimensionerat för olika områden.
– Oavsett så är vi jätteglada och vi tycker om att göra våra medmänniskor i samhället trygga, säger Melker Engström.