Västerviks kommun är stort till ytan där utbudet är större av fritidshus med olika prisklasser. Det har gjort att fritidshusmarknaden inte fått så stor påverkan här, berättar Björn Karlsson vid Fastighetsbyrån i Västervik.
– Här kan man välja mycket mer vad man lägger pengarna på. Du kan få ett torp vid en liten insjö i skogen för 300000 kronor och du kan välja en fritidsvilla vid en havslinje för tre till fyra miljoner kronor. Det är inte alla kommuner som har en havslinje, eller den bredden på utbud, och det avgör också priset. Lokalt har vi inte märkt av förändringarna på fritidshusmarknaden. Tittar man på Gotland så har priset däremot stannat av för stunden.
Han visar på att det görs punktundersökningar i vissa perioder och platser och det har gjort att det ser ut som att priserna sjunkit mycket generellt överallt.
– Det har varit en nedgång med 40 procent det senaste halvåret på vissa ställen, men slår man ut det på hela det senaste året, så har marknadspriserna i stället ökat med nio procent.
Amorteringskraven påverkar inte
Amorteringskraven har man inte märkt effekterna av lika mycket som på större orter.
– Effekten blir inte lika kännbart här i Västervik. Trots kravet så har det inte bromsat för oss. Bankerna har arbetat och tillämpat kraven redan innan amorteringskraven inträdde gentemot kunder, så när kravet kom var det inte en så stor överraskning. Men för en del kunder från större orter kan det varit mer kännbart med amorteringskrav, där prisbilden är mycket högre än här. Det finns de som har sneglat ned till vår kommun i stället och kan tänka sig att åka lite längre till sitt hus.
På grund av lågt ränteläge under lång tid, så har kraven om amortering inte slagit så hårt i Västerviks kommun.
– Kunderna kan amortera mer istället. De flesta av våra kunder vill ändå amortera på sina lån. De är väldigt pålästa kring hur det ligger till på ett positivt sätt och vet vad som gäller. Det är sunt att vara noga med hur man tänker och vad man lägger pengarna på. De vet vad de vill och påverkas inte av om priserna sjunkit på till exempel Gotland.
Man investerar för lång tid
Vad gäller fritidshus handlar det om en investering för framtiden på ett helt annat sätt än ett permanentboende.
– Köparen kanske ska ha fritidshuset väldigt länge och det kanske går i arv i generationer, så där är läget av huset mer viktigt. Ett permanentboende följer mer efter hur familjebilden ser ut för dagen, och flytt kan ibland ske tre gånger under ett liv.
– Vi hade ett rekordår förra året av villa/fritid, och i år har det kommit ut mindre mängd hus, vilket kan driva upp prisbilden. Färre objekt ger ju fler köpare per objekt. Men det har funnits intresse redan innan visningar, och de som är ute och letar är ju kvar. Det är gynnsamt på vår marknad att sälja nu, säger Björn Karlsson.