Snarkljud uppstår när man andas genom munnen och gomseglet och slemhinnorna börjar vibrera. Så länge det inte är värre än så behövs oftast inga behandlingar.
– När man kommer till oss på remiss på grund av snarkproblem letar vi efter tecken på sömnnapnéer, andningsuppehåll. Eftersom syrehalten i blodet sjunker under ett andningsuppehåll kan det vara skadligt och behöver därför åtgärdas, säger Sven Tylstedt, basenhetschef öron-näsa-halskliniken på Västerviks sjukhus.
Den som lider av sömnapné vet kanske inte om det själv, särskilt inte om personen bor ensam eller sover i eget sovrum. Oftast söker patienten för trötthet och brist på ork.
– Vi får våra patienter via remiss från medicinmottagningen och våra hälsocentraler. Patienterna söker på grund av dagtrötthet. De vill då att vi ska utreda om det kan vara fråga om sömnapné, säger Sven Tylstedt.
Patienten får under en natt sova med mätinstrument som bland annat registrerar antalet och längden av andningsuppehåll samt mäter syresättningen i blodet.
– Vi graderar resultaten från lätt till grav sömnapné och behandlar efter det. De patienter som har grava besvär remitteras vidare till lungmedicin där de får en så kallad CPAP. Det är en behandling som innebär att man sover med en mask, som via en slang och en kompressor skapar ett lätt lufttryck som håller de övre luftvägarna öppna.
Skena för att öppna svalget
– När det gäller lätt eller medelsvår sömnapné finns det några olika vägar att gå, det beror lite på vad personen själv vill, säger Sven Tylstedt.
– Om patienten har stora halsmandlar kan vi ta bort dessa. Vi kan också remittera till sjukhustandvården som provar ut en apnéskena. Underkäken lyfts då fram för att ge större plats i svalget. Då kan inte tungan täppa till så lätt och luften passerar lite lättare.
Vanliga störande snarkningar då finns det någon hjälp att få inom sjukvården?
– Tidigare opererade man genom att skära bort slemhinnor, men långtidseffekten av operationen var ganska dålig så den typen av operation är mindre vanlig idag. Däremot går det eventuellt att operativt strama upp slappa slemhinnor och ta bort stora halsmandlar för att skapa mer plats.
Livsstilen måste ändras
Under 2016 gjorde man 255 sömnutredningar på Västerviks sjukhus, en siffra som enligt Sven Tylstedt har ökat under senare år.
– Det har att göra med att sömnapné till stor del är ett vällevnadsproblem. Diagnosen är oftast, men inte alltid, kopplad till övervikt. För att undvika sömnapné handlar det bland annat om att gå ner i vikt och att inte dricka alkohol på kvällen. Att leva sundare helt enkelt.
Vad kan sömnapné leda till om den inte behandlas?
– Kroppen mår inte bra av kvalitativt dålig sömn. Att syrehalten går ner drabbar hjärtat, kärlen och hjärnan, säger Sven Tylstedt.
– Efter behandling blir nattsömnen bättre, vilket leder till bättre livskvalitet. Men det räcker inte att enbart behandla symtomen, det måste också till en förändrad livsstil.