Andra delen av årskrönikan 2014

Efter några solvarma sommarmånader med diverse evenemang skakades Västervik av ett mord i bostadsområdet Midgård natten till den 15 september. Politiken tog nya vägar och i Hjorted öppnade Bertil Magnusson en efterlängtad lanthandel. Året fick en tragisk avslutning med ytterligare ett mord på Breviksvägen i Västervik den 19 december.

Familjefest. Den 18 juli kom Diggiloo till Bökensved i Västervik. Foto: Ellinor Harrysson

Familjefest. Den 18 juli kom Diggiloo till Bökensved i Västervik. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2014-12-31 05:05

JULI
2014 blev ett tufft år för Visfestivalen. Lördagen blev förvisso slutsåld, men torsdagen och fredagen var sämre.
- Ekonomin är knapp. Om Västerviksborna vill ha kvar sin festival måste de visa det, sa festivalens vd Calle Åstrand efter nedgången.
Det kommande året firar festivalen 50 år. Något som ska märkas, uppmärksammas och framförallt höras, skriver arrangörerna på sin hemsida.
Den 18 juli kom familjefesten Diggiloo till Västervik. 7 000 personer samlades på Bökensved för att uppleva showen under en av sommarens varmaste kvällar.
Årets upplaga av Hojrock i Västervik blev också en solvarm upplevelse för publiken. Totalt samlades omkring 7 000 mc-förare på Gränsö för att uppleva festivalstämning i tre dagar. Årets höjdpunkt var enligt arrangören Peter Gustafsson, när Mats Ronander, Mikael Rickfors och Dan Hylander, Rydell & Quick samt Outtrigger uppträdde på scenen på fredagskvällen.
Tre kvällar i juli anordnade Gamleby folkparksförening allsångskvällar i Gamleby. Säsongens stora dragplåster var energiknippet Nanne Grönvall och folkkära Barbro "Lill-Babs" Svensson.
Besvikelsen bland campinggästerna på Lysingsbadet var stor när Västervik Resort AB gav beskedet att det nybyggda upplevelsebadet inte kunde öppna som planerat. Badet ska i stället öppna 2015.

AUGUSTI
I början av augusti upptäcktes två anlagda bränder vid Norra Bangatan i Västervik. Först brann en soffa som stod bakom "Järnet" och strax därefter upptäcktes ytterligare en brand i en rälsbuss bara några hundra meter därifrån.
Samma månad avslöjade Ankarsrums hembygdsförening och Gamleby biografförening att det finns planer på att genomföra en filmfestival i Gamleby i vår. I december bekräftade föreningarna att filmfestivalen kommer att bli av i april.
Den 30 augusti bestämde sig Lars Nilsson för att lägga ner Ica-butiken i Ankarsrum. Snart öppnar Coop i samma lokaler.

SEPTEMBER
I början av september blev ambulansstationen i Gamleby en så kallad 90-sekundersstation. Det innebär att stationen är bemannad med ambulanssjuksköterskor dygnet runt.
Senare samma månad påbörjades rivningen av Slottsholmen i Västervik. Byggnaden revs för att ge plats åt Björn Ulvaeus storslagna lägenhetshotell. Men det första spadtaget kan dröja. I december påträffades nämligen fornlämningar i marken som kan vara av arkeologiskt värde. Delar av föremålen har skickats på analys och nu inväntas provsvaren. Först därefter kan ALM Equity och Björn Ulvaeus få bygglov.
Efter valet den 14 september stod det klar att Moderaterna tappar en tredjedel av sina väljare i Västerviks kommun. I stället var det Socialdemokraterna, med Thomas Kronståhl i spetsen, som fick störst förtroende i kommunen. Efter ett mångårigt samarbete mellan S och M valde Tomas Kronståhl att vända Harald Hjalmarsson ryggen för att i stället att samarbeta med Centerpartiet och Miljöpartiet.
Natten till den 15 september blir en man ihjälskjuten med flera skott i bostadsområdet Midgård i Västervik. Händelsen skakar hela Västervik och väcker oro bland många av de boende i området. Drygt en månad senare kunde polisen gripa två män i Kronobergs län, som nu sitter häktade och är misstänkta för mordet.
Den 30 september kunde vår tidning avslöja att Gamleby centrum står inför förändringar. Trollet "Garpe" har snart gjort sitt i entrén.

OKTOBER
En tragisk olycka inträffar i centrala Västervik den 3 oktober, då en kvinna blir påkörd av tåget under sjukhusbron. Kvinnan avled senare av sina skador.
Den 4 oktober invigdes trygghetsboendet Rosavilla i Västervik. I knappt två år har 26 lägenheter byggts på det befintliga särskilda boendet.
I oktober slog socialstyrelsen och polisen larm för att användandet av nätdrogen Spice har ökat markant i Västerviksområdet. Oroliga föräldrar bjöds in till ett informationsmöte, och senare även ungdomar.

NOVEMBER
I november kunde vår tidning berätta att Västervik Teater & Konferens är på väg mot förändringar. Inom en snar framtid kommer entrén att byggas om och foajén ska bli ett trivsammare utrymme. Dessutom ska teatersalongen digitaliseras, med ny filmduk och nytt ljud.
Den 20 november var en efterlängtad dag för invånarna i Hjorted. Då invigdes en ny lanthandel i samhället. Tillträdande kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) var rörd när han klippte bandet.
- Det som sker i Hjorted i dag är mycket speciellt, sa han.
Med diverse festligheter firades nyinvigningen av Galleria Västerport i Västervik den 29 november. Gallerian har utrustats med en extra entré och en hiss till parkeringshuset.

DECEMBER
Under de nästkommande tre åren kommer Västerviks kommun och Linköpings Universitet att ingå i ett samarbete. Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) och VD:n för Liu Holding AB, Johan Lilliecreutz, signerade avtalet den 11 december.
Galleria Storgatan. Så ska det "gamla Åhlénshuset" i Västervik heta. Det nya namnet presenterades av fastighetsägarna under en invigningsceremoni den 15 december.
KD, V, FP VDM och SV startade ett valtekniskt samarbete med förhoppningen att ge fler partier insyn i kommunens nämnder och styrelser. Men i december valde majoriteten, S, C och MP, att sträcka ut en hjälpande hand till Moderaterna, vilket ledde till att Moderaterna kunde behålla fler mandat.
Natten till den 19 december anträffar polisen en 35-årig man som är svårt skadad på Breviksvägen i Västervik. Mannen förs till sjukhus men avlider av sina skador. Kort därefter greps en tio år yngre man som nu har häktats och är misstänkt för mord.
Två dagar före julafton kom Amy Diamond till Västervik för att inviga den nya isbanan på Spötorget. Hon bjöd på ett framträdande med både sång och skridskoåkning.
Den 23 december meddelade Ahmed Mubarik att han kommer att sluta som privatläkare i Överum. Han lämnar hälsocentralen vid halvårsskiftet 2015, för att på heltid arbeta i Virserum.
Under hela året har Sven Yrvind fortsatt arbetet med att bygga på sin lilla båt.

Mord - igen. Vid 01.30 tiden den 19 december larmas polisen till Breviksvägen i Västervik. Där anträffar de en knivskuren man, som senare avlider av sina skador.
Mord - igen. Vid 01.30 tiden den 19 december larmas polisen till Breviksvägen i Västervik. Där anträffar de en knivskuren man, som senare avlider av sina skador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om