"Ändra riktning på Storgatan"

Bättre belysning, fler parkeringsplatser och ändrad riktning på Storgatan. Det är några av förslagen på hur Storgatan skulle kunna bli mer attraktiv.

Det finns många förslag på hur Storgatan kan utvecklas. Foto: Ellinor Harrysson

Det finns många förslag på hur Storgatan kan utvecklas. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-15 10:00

Sedan en tid tillbaka pågår en så kallad BID-process för Storgatan och Stora torget i Västervik. Under några månader har Hanna Tonek på Everday gjort en undersökning där fastighetsägare, tjänstemän i kommunen, handlare, kaféägare, frisörer, mäklare och andra hyresgäster har lämnat sina tankar och idéer om området.

För enkelhetens skull har området delats in i tre zoner. Zon 1 omfattar Storgatans översta del från Gamla kyrkogården till Västra kyrkogatan. Ett område som i rapporten beskrivs som en "död yta" som borde användas på ett mer intressant sätt.

- Vill vi lyfta Storgatan måste vi satsa på den stora del av Storgatan som vetter mot Stadsparken, står det bland annat.

Men området har även positiva sidor. Det man lyfter fram är att det är mycket folk i rörelse och en variation av butiker. Man föreslår att området snyggas upp, bland annat genom mer inbjudande skyltfönster i Hemköpsgallerian.

Den andra zonen sträcker sig från Västra kyrkogatan och fram till Rådhusgatan. Där anser man att det behövs fler mötesplatser, bättre skyltning till parkeringsplatser och mer kvällsöppna verksamheter

- Öppettiderna lägger en död hand över större delen av området efter 18.00.

Flera anser att blandningen av butiker i området är bra, men att det skulle kunna vara mer aktiviteter för olika åldrar.

Stora torget

Den tredje zonen omfattar Stora torget, Rådhusgatan och Hamngatan. Där pekar man framför allt på att torghandeln är viktig. Några tycker att det behövs mer ytor för spontant umgänge.

- Tråkigt man sitter på bänkarna och tittar rakt fram på ingenting. Ser kallt o trist ut, skulle kunna göras mycket finare.

Ett återkommande förslag att man ska ändra riktning på Storgatan, så att bilisterna lockas ner till centrum. Man ser också ett behov av fler korttidsparkeringar.

Det är en mängd synpunkter som tas med i det fortsatta arbetet med BID.

- Nu ska en nulägesanalys skrivas och därefter en handlingsplan där man genomför saker allteftersom, säger Annika Boman på Västervik Framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om