Ångestfylld start för många

Taskiga kommentarer, elaka blickar eller miner och fysiska kränkningar. Det är vardag för många elever i skolan Samtidigt finns det enkäter som visar att elevernas förtroende för lärarna minskar med åren.

Västervik2015-08-20 06:55


- Vi är förstås inte nöjda förrän alla elever känner sig trygga i skolan, säger Ewa Myhrén, utvecklingsledare för grundskolan i Västerviks kommun.
60 000 barn och unga i landet är utsatta för mobbning enligt Friendsrapporten 2015. Det motsvarar upp till två elever i varje klass. Taskiga kommentarer, elaka blickar eller miner och fysiska kränkningar är den vanligaste typen av kränkningar, enligt rapporten. Kränkningar kopplade till någon av diskrimineringsgrunderna kallas för trakasserier. Vanliga former av trakasserier i skolan är kopplade till kön, etnicitet eller sexuella trakasserier.
Ewa Myhrén är utvecklingsledare för grundskolan i Västervik. Hon förklarar att varje kommun upprättar en ny likabehandlingsplan för varje läsår, eftersom det är ett lagkrav.
- Här i Västerviks kommun använder vi oss av ett webbverktyg som diskrimineringsombudsmannen har tagit fram. Där kan varje skola skapa ett konto och få hjälp med alla olika delar, bland annat hur man arbetar förebyggande mot mobbning. Det är en trygghet att ha det här verktyget eftersom det är framtaget av diskrimineringsombudsmannen.

Används det verktyget av samtliga grundskolor i kommunen?
- Vi rekommenderar alla skolor att använda det. Sedan kanske man har en metod som fungerar lika bra, och så länge man följer lagen har vi ingenting emot det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om