Ankarsrum står enat mot bränderna

Facebookgruppen "Vad händer i Ankarsrum" med drygt 660 medlemmar är ett bevis på att det finns ett stort engagemang på orten efter den senaste tidens bränder.

"Vi är fortfarande på tårna" säger Peter Helge, operativt ansvarig på räddningstjänsten. Foto: Ellinor Harrysson

"Vi är fortfarande på tårna" säger Peter Helge, operativt ansvarig på räddningstjänsten. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-08-30 07:40

Sammanlagt i år har 17 bränder startat av okänd anledning och inom ett begränsat område i Ankarsrum. 14 av dem inträffade i maj månad. Facebookgruppen "Vad händer i Ankarsrum" är en sida där ortsbefolkningen kan tipsa varandra om olika händelser i Ankarsrum. Den senaste tiden har det blivit allt fler oroliga inlägg med anledning av den senaste tidens bränder och skadegörelser på orten.

– Det är jättebra att man diskuterar sådana här saker och gör varandra uppmärksamma på vad som händer i samhället, säger Peter Helge, operativt ansvarig på räddningstjänsten.

– Det är tydligt att bränderna är något som engagerar hela samhället. Folk vill hjälpas åt och sätta stopp för det som händer.

Nu har det gått snart två veckor sedan den senaste branden i Ankarsrum, då ett fritidshus i Ekenäs brann ner till grunden.

– Vi är fortfarande på tårna. Att det inte hänt något på drygt en vecka säger ingenting, menar Peter Helge.

Larmplan

Räddningstjänsten har en fastställd larmplan som de följer vid exempelvid brand i byggnad. Ankarsrums deltidsstation har fem anställda, vilket är tillräckligt för att kunna genomföra rökdykning.

– Där har vi inte behövt stärka upp något, men händer det något så kan även fler stationer larmas.

Förra veckan hade räddningstjänst, polis och ambulans bjudit in till ett offentligt informationsmöte i Ankarsrum, för att diskutera den senaste tidens händelser. Det blev välbesökt och över 250 personer slöt upp i Folkets hus.

– Det var väldigt bra att vi hade det mötet. Det gör att man pratar med personer som man kanske inte pratar med annars, vilket får positiva effekter, säger Peter Helge.

Han vill fortsatt uppmana allmänheten att vara uppmärksamma och larma polisen om de ser något misstänksamt.

– Det är lag på att ha minst en brandvarnare i varje hushåll, men vi ser gärna att man har en i varje rum där man har något värdefullt. Släckare, brandfilt och larm rekommenderar vi också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om