Stor risk för sedimentering och svavelvätebildning, höga drift och underhållskostnader för LTA-systemet (Lätt Tryck Avlopp) samt att det valda systemet står i strid med resurshållning av vatten, enligt miljöbalken. Det anser Claes O. Nilsson, som själv är boende på Hornslandet.
Claes O. Nilsson har lämnat in en anmälan till Tillsynsmyndigheten i Västerviks kommun, beträffande utbyggnaden av kommunalt VA på Hornslandet. Han menar att det finns flera krav som inte uppfylls i LTA- lösningen som Västervik Miljö & Energi AB, har köpt in.
- LTA-lösningen är direkt olämpligt att bygga på Hornslandet där 75 procent av hushållen inte är permanentboende, säger han.
Han menar att för att det inte ska uppstå sedimentering och svavelvätebildning i systemet, måste det rinna vatten, minst fem till sex liter per dygn, genom rören från LTA-anläggningen ner till förbindelsepunkten.
- Men det finns ingen teknisk lösning i LTA, som gör att sedimentering och svavelväte bildas.
Detta problem gäller inte de som är fastboende i området utan drabbar endast de som bor där tillfälligt under sommar och under helger.
För att få bort sedimenteringen måste fastighetsägare se till att det rinner vatten genom avloppet varje dygn, även när man inte är på plats. Annars riskerar LTA-pumpen att skära sönder, anser Claes.
- Har det samlats sediment i pumpen från förra gången man använde sig av avloppet, riskerar den att skära ihop.
Enligt Claes finns det beräkningar hos VMEAB, som visar att tio procent av samtliga pumpar måste bytas ut årligen.
Läs mer i tisdagens papperstidning
Anmäler VA-utbyggnaden på Horn
"LTA-systemet har stora brister."
Claes O Nilsson. Foto: Anders Sjögren
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!