Socialförvaltningens anställda gjorde 17 anmälningar om hot och våld 2015. 2016 var siffran mer än dubbelt så hög. Då gjordes hela 43 anmälningar, enligt siffror från Västerviks kommun.
Enligt Marie Halldén kan ökningen bero på flera saker.
- Jag tror att vi har blivit duktigare på att diskutera varför det är viktigt att anmäla tillbud. Ett tillbud handlar om att arbeta förebyggande. Det betyder inte att någon har skadats, men att någon hade kunnat skadas. Vi uppmanar personalen att anmäla, så att händelsen inte upprepar sig.
Vad hoten består av varierar.
- Det kan vara att man blivit hotad av en brukare, eller av allmänheten. Det finns flera möjliga hotsituationer beroende på verksamhet, säger Marie Halldén.
Anställda som utsätts för hot eller våld kan få stöd av företagshälsovården.
- Känner man sig illa berörd eller orolig kan vi erbjuda stöd i form av en samtalskontakt.
Socialförvaltningen i Mönsterås har också drabbats av hot mot flera anställa. Nyligen fick kontoret evakueras efter att hot uttalats mot personalen.
Marie Halldén menar att det finns två sidor av statistiken.
- Vi ser det som positivt att personalen anmäler, det är väldigt viktigt för att vi ska kunna arbeta förebyggande. Samtidigt ser vi väldigt allvarligt på att det ökar.
Utöver tillbudsanmälningarna gjordes 20 anmälningar om arbetsskada inom socialförvaltningens verksamheter 2016. 2015 var motsvarande siffra 35.
Inom barn- och utbildningsförvaltningen anmälde personalen åtta tillbud under 2016, vilket är en rejäl minskning jämfört med 2015. Då uppgick antalet tillbud under året till 28 stycken.