Siffrorna framgår av nyhetsbyrån Siren, som har gjort en sammanställning över antalet anmälda jaktbrott under förra året. Statistiken är baserad på siffror från Brottsförebyggande rådet och visar att jaktbrotten ökade med hela 50 procent under 2016, jämfört med föregående år. Flest anmälningar gjordes på Gotland.
Den stora anledningen till att jaktbrotten ökar skedde för några år sedan. Då blev det ett lagbrott att inte anmäla viltolyckor och detta brott registreras i statistiken som ett jaktbrott, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet, till Nyhetsbyrån Siren.
Från 13 till 47
På andra plats kom Linköping med 57 anmälningar. I Västerviks kommun gjordes 47 anmälningar, vilket är den sjätte högsta siffran i landet. 2015 var antalet anmälningar endast 13.
Det finns fortfarande många bilister som bryter mot anmälningsplikten och kontaktar polisen långt efter att olyckan inträffat, troligen eftersom deras försäkringsbolag kräver polisanmälan för att betala ut ersättning för skadorna, säger Magnus Rydholm.
I riket handlade 65 av anmälningarna om illegal rovdjursjakt, det vill säga jakt efter varg, björn, järv, lo eller kungsörn.
Det är väldigt viktigt att skilja på anmälda jaktbrott och faktiska jaktbrott. När ett dött rovdjur hittas, upprättas en anmälan om misstänkt jaktbrott för att utreda dödsorsaken, säger Magnus Rydholm.