Ännu oklart vilka som ska styra

På måndag sammanträder kommunfullmäktige. Då ska nya ordförande och vice ordförande väljas, men fortfarande är det inte klart vilka partier som ska leda kommunen.

Harald Hjalmarsson (M) vill se ett styre med stark förankring i kommunfullmäktige.

Harald Hjalmarsson (M) vill se ett styre med stark förankring i kommunfullmäktige.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-17 06:00

På riksplanet utspelar sig vad som nästan liknar en såpa. Inför öppen ridå tycks väljarna kunna följa spelet om regeringsmakten. Presskonferenserna och utspelen avlöser varandra.

I Västervik har politikerna valt motsatt väg. Även här råder det ett besvärligt parlamentariskt läge, men här görs inga positioneringar i offentligheten. Politikerna håller tvärtom korten tätt intill sig när vi ringer upp:

– Jag har inget att säga. Det här är det besvärligaste läget under mina 40 år som politiker, svarar Conny Tyrberg (C).

– Jag törs inget lova, men hoppas att det snarare ska komma besked förr än senare, svarar Dan Nilsson (S).

– Jag tror att det kan krävas otraditionella lösningar, säger Harald Hjalmarsson (M).

Mest optimistisk låter miljöpartisten Akko Karlsson som summerar läget med:

– Seriöst arbete pågår, vi är inne på sluttampen och det är kommunfullmäktige på måndag.

Måndagens kommunfullmäktige kan vara ett viktigt datum. Då ska en ordförande och två vice ordförande väljas för den kommande mandatperioden. Traditionen bjuder att ordförande och en vice ordförande kommer från den styrande grupperingen och en vice ordförande kommer från oppositionen. Det bygger på att man vet partiernas roller inför de kommande åren.

Varken Dan Nilsson (S) eller Harald Hjalmarsson (M) vågar lova att det ska finnas ett färdigt förslag till på måndag.

– Det är i vart fall en målsättning, säger Dan Nilsson.

– I värsta fall tillåter kommunallagen att en interrimstyrelse väljs, säger Hjalmarsson.

Är det så enkelt att valet står mellan en rödgrön eller borgerlig koalition, och att det är mittenpartierna som tvekar? Hjalmarsson har tidigare sagt att Centerpartiet har en nyckelroll. Det verkar ha förändrats:

– Centerpartiet har förstått att det finns partier som kan gå i koalition utan dem. Vi har blivit mer jämställda, säger Hjalmarsson.

Han säger att hans parti så sent som i fredags träffade andra partier för diskussioner. I måndags hölls diskussioner internt inom Moderaterna. Han beskriver diskussionerna som konstruktiva:

– Partierna vill i det här skedet hellre tala om politiska sakfrågor än om fördelningen av uppdrag. Det som alla haft högt på sina prioriteringslistor har varit kommunens kärnverksamheter: Socialnämnden och barn- och utbildningsnämndens verksamheter.

Han lägger till att hans eget parti även har med näringslivsklimatet på listan.

I Västerviks kommun kompliceras läget av att det finns två partier som flera andra partier sagt att de inte vill samarbeta med: Sverigedemokraterna och Socialisterna. De har tillsammans tio av 57 mandat. Det gör det svårare för de andra partierna att hitta majoriteter.

Kan ett minoritetsstyre vara ett alternativ?

– Även om det blir en minorietetskoalition måste den på något sätt försäkra sig om att man har med sig en majoritet i sin politik, säger Akko Karlsson (MP).

Harald Hjalmarsson är inne på en liknande linje:

– Med en svag ledning kan det bli svårt att genomföra nödvändiga reformer, och man tvingas sänka ambitionsnivån för kommunen. Det vore olyckligt för kommunen, säger Harald Hjalmarsson.

Socialdemokraten Dan Nilsson är även han förtegen om hur diskussionerna går. För någon vecka sedan beskrev han sig som försiktigt optimistisk. Nu vill han inte berätta om den optimismen stärkts, däremot avslutar han intervjun med:

– Jag hoppas att vi kan höras igen i frågan snart.

Valresultatet

Så här ser mandatfördelningen ut i Västerviks kommunfullmäktige: Moderaterna, 12 mandat, Centerpartiet, 5, Liberalerna, 3, Kristdemokraterna, 2, Socialdemokraterna, 18, Vänsterpartiet, 3, Miljöpartiet, 2, Sverigedemokraterna, 7, Socialisterna, 3, Westervikspartiet, 2. Totalt har fullmäktige 57 platser.

Några viktiga hållpunkter för en ny majoritet:Fullmäktige i oktober: Första mötet med nya majoriteten. Då ska man helst kunna välja ordförande och två vice ordförande. Fullmäktige i november: Sista chansen att göra ändringar i budgeten för kommande år. Vill nya majoriteten sätta några avtryck i budgeten för 2019 måste det göras då. Fullmäktige i december: Då brukar val till styrelser och nämnder hållas. Den ofta känsliga och prestigefyllda fördelningen av uppdrag kräver förhandlingar och diskussioner både mellan och inom partierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om