Antalet HVB-hem har halverats – ingen fast personal har sagts upp

Sedan 2015 har antalet ensamkommande flyktingungdomar minskat och behovet av HVB-hem i kommunerna har blivit allt mindre. I Västerviks kommun har man halverat sin verksamhet från sex till tre HVB-hem, men stängningarna har inte lett till några uppsägningar av fast personal.

Socialchef Jörgen Olsson. Foto: Ellinor Harrysson

Socialchef Jörgen Olsson. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-06-27 06:15

I samband med flyktingvågen 2015 kom många ensamkommande flyktingungdomar till Sverige och i alla landets kommuner var man tvungen att snabbt ordna med tak över huvudet för de som kom. Idag är situationen annorlunda och i Västerviks kommun har man kunnat halvera verksamheten från sex till tre HVB-hem.

– De tidigare HVB-hemmen har istället omvandlats till stödboenden, berättar Jörgen Olsson som är socialchef i Västerviks kommun.

– Stödboenden är till för ungdomar som vill bo ensamma och få stöd av personal. Istället för att hitta 40-50 hyreslägenheter ser vi det som en bra lösning, säger han.

Trots att HVB-boenden lagts ner har man inte behövt säga upp fast anställd personal.

– Vi har haft 75 tillsvidareanställda och efter sommaren ser vi att vi har behov av drygt 45 personer. Övriga har fått en annan sysselsättning inom kommunen, så vi har inte behövt varsla folk, säger Jörgen Olsson.

Sammanfattningsvis tycker han att kommunen har hanterat situationen bra.

– Jag vill ge en stor eloge till de som har jobbat med det här, det har verkligen fungerat. Vi har varit ute i god tid, vilket har underlättat när vi har planerat.

Hur ser prognosen ut för 2017 när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn?

– Vi tar till oss de som blir anvisade oss, som tidigare. Men det har minskat de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om