Kronofogdens råd till skuldsatta

Antalet skuldsatta har blivit färre, men beloppen större. Max Wallenberg på Kronofogden har tre konkreta tips till den som har en skuld.

Det är inte ovanligt att dra på sig skulder för att man vill ge barnen en bra uppväxt.

Det är inte ovanligt att dra på sig skulder för att man vill ge barnen en bra uppväxt.

Foto: Kronofogden

Västervik2022-01-24 20:30

Vid årsskiftet var det 3,7 procent av alla invånare på 18 år och äldre i Västerviks kommun som hade skulder hos Kronofogden. Det är i nivå med riket som helhet, men lite mer än snittet för länet, som är 3,6 procent.

Men även om antalet skuldsatta har minskat, har beloppen vuxit. Enligt ett pressmeddelande från Kronofogden beror det på att skulderna växer konstant på grund av räntan. Sedan handlar det också om att Kronofogden får in fler skulder på högre belopp.

Max Wallenberg är pressansvarig på Kronofogden. Hans första råd till den som har en skuld är att kontakta den som man är skyldig pengar. Men kan till exempel fråga om man kan få betala av på själva grundskulden i första hand. Annars kan man få betala räntor och avgifter i åratal, utan att skulden minskar. Kanske får man nej, men då har man ändå försökt.

Tips två är att be om hjälp. Man kan prata med kommunens skuldrådgivare, utan att det kostar något. Eller Kronofogden. Man kan även prata med någon i omgivningen.

– Många skäms, när de hamnar i en sådan här situation, men ofta känns det bättre när man har pratat med någon, säger Max Wallenberg.

Tips tre är att gå igenom sin ekonomi.

Lån utan säkerhet är en vanlig anledning till att man får stora skulder. Bakgrunden kan vara en livskris. Någon som har gått igenom en skilsmässa vill att barnen ändå ska få en semesterresa, fast man inte har råd.

– Ju sämre man mår, desto kortsiktigare tänker man, säger Wallenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!