Enligt statistik från Socialstyrelsen minskade totalt sett antalet dygnsdoser antibiotika per invånare i Sverige med 23 procent från 2007 till 2017. Kalmar län hamnar på en minskning med 25 procent. Hallands län hade den största minskningen i landet med 28 procent medan Gotland endast minskade med en procent. En dygnsdos är den genomsnittliga mängd läkemedel en patient tar per dag. Den aktuella statistiken omfattar endast antibiotika som hämtas ut på apotek.
När det gäller barn från noll till nio år är minskningen i Sverige 43 procent och i Kalmar län 36 procent. Malin Grape på Folkhälsomyndigheten säger till Nyhetsbyrån Siren att sjukvården har jobbat hårt med att få ner den onödiga förskrivningen, som framför allt återfinns bland yngre patienter och barn.
– Den striktare förskrivningen kan förklaras av en attitydförändring hos föräldrar men framför allt av en mycket större medvetenhet hos läkare, säger hon.
Nyhetsbyrån Siren skriver att antalet dygnsdoser antibiotika som skrivits ut på recept till personer över 80 år har varit i det närmaste konstant de senaste tio åren. I och med befolkningsökningen innebär detta dock en minskning totalt sett.