Äntligen nya naturreservat

Efter flera års planering och tillbakadragna beslut väntas inom kort ett slutgiltigt godkännande av landshövdingen som ska ge Hjorteds socken två nya naturreservat. Reservaten ligger på gränsen till Misterhult.

Marens västra strand blir snart naturreservat.

Marens västra strand blir snart naturreservat.

Foto:

Västervik2013-10-14 06:36


Skogen och vattnet finns där sedan länge. Problemen uppstår när människan vill göra reservat. Det har de inblandade blivit varse när det gäller naturreservaten Mörtfors och Västra Marströmmen.
Hjorted har hittills bara ett naturreservat och det ligger i Blankaholm. Snart kan reservaten vara tre till antalet.
Redan 2010 tog länsstyrelsen i Kalmar län beslut om att bilda naturreservatet Mörtfors.

211 hektar
Reservatet som omfattar hela 211 hektar av statliga Sveaskogs gamla marker sträcker sig från Gränstorpet längs sjöarna Stora och Lilla Ramm på gränsen mellan Hjorted och Misterhult och ända upp till Mörtfors samhälles sydligaste bebyggelse.
På Hjortedssidan löper vandringsleden Tjustleden, bland annat förbi en fornborg och andra fornlämningar och möte Ostkustleden söder om Mörtfors. I naturreservatet finns ekar som tros vara så gamla som 600 år.
Eftersom jordtäcket är tunt och marken till stor del hällar har skogarna förblivit öppna och kunnat ge plats åt arter som finns på den så kallade röda listan över hotade arter, inte minst ett antal lavar och svampar.
Stora Ramm är relativt djup, över 30 meter som mest och där finns också ett unikt djur. En sjösyrsa som blivit kvar sedan istiden. Länsstyrelsen hoppas att reservatet ska bli ett naturligt besöksmål för ortsbefolkningen och turister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om