Den här eftermiddagen har vår tidning fått äran att bli inbjuden att närvara när den unga amatörkocken ska laga hemmagjorda kycklingkorvar, tzatziki och karamelliserad lök serverat i briochebröd.
– Vi skulle laga mat här hemma en kväll och visste inte vad vi skulle äta, säger Anton Kristiansson. Men vi hade ett par briochebröd/stora korvbröd och kycklingfärs. Så då gjorde jag något av det.
– Jag har alltid fått vara med i köket. Från en början att bara leka med vatten och skära med en vanlig matkniv. Sedan laga mat. Då blev jag fast.
Antons mamma, Helena Kristiansson, säger att hon försökt lära honom att man ska ta tillvara på maten och inte kasta i onödan.
– Han var ett väldigt aktivt barn också, så för att kunna ha koll på honom fick han alltid stå bredvid mig vid bänken då jag lagade mat, säger Helena Kristiansson. Och så har han fått lära sig att provsmaka allt.
– Ja, först handlade det bara om att smaka, sedan om att lära sig vad man kan tillsätta för att maten skulle få en viss smak, säger Anton.
Utför tre moment
Han gör sig redo i köket och tar fram en kniv och slipstav för att vässa kniven inför tillagningen av löken.
– Ja, här är det barnet som slipar knivarna numera och inte föräldern, säger Helena Kristiansson.
Anton skär sedan den gula löken tunt och förklarar tydligt hur man gör.
– Det ska var tunt så den kan karamelliseras lättare. Sedan steker jag den på låg värme, då kommer sötman fram. Själva processen tar 15 minuter.
Mot slutet av tillagningen när löken blivit gyllene har han i lite balsamico och något sött för att balansera syran.
– Man kan ha i äppelmust eller sirap till exempel, men idag, - tro det eller ej, så har jag i lite lite läsk.
Han känner sig säker på sin sak, och droppar i en knapp matsked. För smakbalansens skull, och det ser bra ut.
Noga med kyckling
Kycklingfärsen som också har påbörjats har kryddats med salt, peppar och chilisås, och det utlovas igen av den unge mannen att det här kommer att bli riktigt gott.
– Nu blöter jag skärbrädan så färskorvarna inte ska fastna på den, säger Anton.
Och så formar han avlånga tjocka korvar av den kryddade färsen som också fick lite ströbröd i sig för att ta ihop lite bättre. Sedan steker han dem fina i en stekpanna och ställer sedan in dem i ugnen för att lagas färdigt i en form.
– Det gör att de inte blir torra. Och så kollar jag dem ordentligt så de är genomstekta efter ett tag. Vi vill ju inte bli sjuka.
Tzatziki passar bra till
Anton hinner även att riva gurka, låta den vätska av sig med salt, och göra tzatsiki med turkisk yoghurt och vitlök.
Därefter är det dags att lägga ihop allt i briochebröden. En till oss var, med tzatsiki i botten, en kycklingkorv och ovan på det - den vackra karamelliserade löken.
Och ja, runt bordet konstaterades det att det var riktigt riktigt gott. Proffsigt avsmakat och tillagat med glädje och kärlek av en tolvåring.
Vad brukar du laga mer hemma?
– Lite olika. Laxsås och pasta, köttfärssås, köttgryta med ris, tomatsås, fisk och kött med klyftpotatis. Fast mamma hjälper till att göra bearnaisesåsen än.
Några gånger i veckan lagar Anton mat hemma. Då kan det hända att han ringer sin mamma på jobbet och ber henne köpa hem ingredienser inför något han vill testa.
Vill du jobba med mat i framtiden?
– Jag vet inte... kanske. Det är ju inte de bästa arbetstiderna att jobba inom restaurang. Det blir många sena kvällar. Men jag har en farbror som examinerats till kock i Grythyttan, det var kul att vara med på. Vi får se, säger Anton Kristiansson.
Ja vi får se. Intresset kan säkert leda till olika vägar för den unga glada matlagaren.