Arabiskt tv-team i Västervik

Hur fungerar återvinning, äldreomsorg och lokalt styre i Sverige? Ett tv-team från Dubai och Algeriet gästar Västerviks kommun en vecka för att dokumentera det svenska samhället.

Emma Axelsson, avfallsingenjör på Västervik Miljö och Energi, intervjuas av Mohammed Ahmed Kherifi från produktionsbolaget Paon Prod.

Emma Axelsson, avfallsingenjör på Västervik Miljö och Energi, intervjuas av Mohammed Ahmed Kherifi från produktionsbolaget Paon Prod.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-06 05:00

Att teamet hamnade just i Västervik beror på Västervikspolitikern Saad Benatallah. Han har rötterna i Nordafrika och talar arabiska. Vid ett tidigare tillfälle har han intervjuats av arabisk tv om Sverige. Det ledde fram till att han kontaktades av dokumentärteamet som nu gästar Västervik.

Egentligen hade teamet tänkt att besöka någon av storstäderna, men när man började prata om Saads hemstad Västervik förstod teamet att mycket av det man ville skildra fanns här.

Dokumentärserien al Hal, arabiska för ”Lösningen”, har tidigare besökt länder som Rwanda, Spanien och Malaysia och tittat på hur man löst olika samhällsfrågor.

– Sverige är känt för sin transparens, att korruptionen är låg, säger producenten Ahmed Djemai.

Det ska bli åtta halvtimmeslånga avsnitt som ska sändas på satellitkanalerna el Bilad och El Djazairia.

– De har en publik på 20 miljoner tittare, säger Ahmed Djemai.

Under veckan har det fyra man starka teamet fått inblick i hur det lokala styret fungerar. Man har besökt äldreboendet Gertrudsgården, och när vi möter dem är de på studiebesök på Målserum. De får följa avfallets väg från hushållet till hur det kan bli till energi i antingen kraftvärmeverket eller som biogas.

– Senare i veckan är besök som rör näringslivet inplanerade. En del kommer att handla om landsbygden – då är besök i skärgården inplanerade. Vi hoppas att det här ska leda till att lokala företag och Västervik som besöksmål blir spritt, säger Johan Jensen, kommunikationsstrateg på Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!