Arbetsförmedlingen bemöter kritiken: "Vi kan säkert bli bättre"

Personer med exempelvis Asberger, ADHD och ADD är en grupp som fick en talesperson i vår tidning igår. Artikeln riktade sig mest till Arbetsförmedlingen och politiker, där anonyma "Smulan" med diagnosen Asberger syndrom kände sig överkörd av systemet.

Lars Bergemo, chef på Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län, bemöter personen "Smulan" från onsdagens artikel angående psykiska/neuropsykiatriska funktionshinder. Foto: Ellinor Harrysson

Lars Bergemo, chef på Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län, bemöter personen "Smulan" från onsdagens artikel angående psykiska/neuropsykiatriska funktionshinder. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-02-03 12:27

Samhället är dåligt på att ta hand om enskilda personers behov och kompetens, menade kvinnan Smulan igår. Hon är i perioden som man kallar "mitt i arbetslivet" och vill vara självförsörjande, men får inte hjälp till ett arbete tycker hon.

– Jag kan inte hennes specifika ärende och kan inte gå in på det fallet, säger Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen norra Kalmar Län. Men jag förstår mig mycket väl på både de fördelar och behov som ryms inom de typer av diagnoser som hon har. De här människorna är viktiga för oss, och vi har resurser hos oss och även ute på arbetsplatser för att ta hand om dem.

Smulan menar att det inte finns tillräcklig kunskap om denna målgrupp?

– Jag tror det stämmer att det finns ett kompetensbehov hos arbetsgivare, och även hos dem som jobbar hos oss med den här målgruppen. Arbetsgivare behöver även få veta mer om vad det finns för stöd att få vid en anställning, de blir lite försiktiga. Jag tror att om det är blandning på personalen på en arbetsplats så stärker det arbetsplatskulturen och den blir mer mänsklig.

"Krävs matchning"

På Arbetsförmedlingen menar man dock att det inte handlar om en resursfråga, att resurser finns, men att det krävs en bra matchning vad gäller arbetsgivare och arbetstagare.

– Det krävs två för att dansa tango, säger Lars Borgemo. Det gäller att hitta rätt arbetsuppgifter för Smulan, och rätt arbetsgivare som ser individens resurser men också har förståelse för personen. När en arbetssökande kommer hit med ett visst behov, jobbar vi med att klargöra vilka förutsättningar en individ har vad gäller arbetsförmåga med mera, men detta måste också kopplas till arbetsmarknadens behov. Vi har specialister till hjälp för det.

Har Arbetsförmedlingen fördomar mot de med psykiska/neuropsykiatriska funktionshinder?

– Jag tror inte att det handlar om så mycket fördomar, men vi kan säkert tillstå att vi kan förbättras. Jag själv har detta på nära håll i mitt privatliv, så det finns inte några fördomar hos mig. Det handlar mycket om att få ihop två parter och att ge dem en bra start. Vad gäller förtidspensionen för Smulan, så kan jag inte gå in på enskilda fall. Förtidspension är Försäkringskassans område, men vi samarbetar med dem angående de människor som har haft stöd från dem.

Kan ni göra mer?

– Vi kan säkert bli bättre på det här, men vi lägger ned mycket resurser redan. Många arbeten handlar om flexibilitet idag, att man kan göra lite av varje, och det är inte säkert att det passar just den här målgruppen. Då gäller det att hitta arbetsförhållanden som passar, och det är just där som utmaningen ligger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om