Arbetsplatsen där folk trivs och mår bra

"Här är det aldrig svårt att be någon om hjälp."

Västervik2015-10-26 08:04


Enheten för arbete och kompetens, AOK, har under flera år arbetat målmedvetet med arbetsmiljön för att personalen ska må bra och för att minska sjuktalen. Något som är aktuellt i och med den föreskrift som Arbetsmiljöverket kommer ut med i mars nästa år.

- Vi är varandras arbetsmiljö och måste tänka på hur vi bemöter varandra, säger Elisabeth Johansson, arbetsmarknadschef och chef för Enheten för arbete och kompetens i Västerviks kommun.

För en månad sedan beslutade Arbetsmiljöverket om en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, med målet att minska den arbetsrelaterade ohälsan. Detta eftersom antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har ökat med 70 procent i Sverige sedan 2010.

Elisabeth Johansson berättar hur man arbetar på Enheten för arbete och kompetens för att minska riskerna när det gäller arbetsrelaterad ohälsa.

- Större delen av Västerviks kommun jobbar med ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt ett årshjul. Där finns specificerat vad vi ska göra under årets månader. I oktober till exempel är det medarbetarsamtal, brandövning, första hjälpen-utbildning och skyddskommitté.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om