Årets spannmålsskörd en av de högsta på 2000-talet

Det har varit ett bra år för spannmål. Skörden beräknas bli den fjärde största detta årtusende, om än inte i nivå med rekordåret 2019.

Enligt prognosen odlas höstkorn i år på sammanlagt 20542 hektar i Sverige.

Enligt prognosen odlas höstkorn i år på sammanlagt 20542 hektar i Sverige.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-09-01 06:00

Jordbruksverket har i vanlig ordning gjort en beräkning av hur stor årets spannmålsskörd kan tänkas bli i år. Prognosen baseras på hur det har sett ut under tidigare år med temperatur, nederbörd och skördar och sambanden mellan dessa faktorer.

För 2020 är bedömningen att den totala spannmålsskörden i Sverige kommer att landa på 5,9 miljoner ton. Jämfört med förra året är det en minskning med fyra procent, men då ska man ha i åtanke att 2019 var ett rekordår. Om man jämför med snittet för de senaste fem åren, ser årets skörd ut att hamna tio procent högre.

Ungefär hälften av den totala spannmålsskörden utgörs av höstvete. Där är prognosen att det blir 2,9 miljoner ton i år. Skörden per hektar väntas bli något mindre än förra året, samtidigt som arealerna med denna gröda också har krympt den här odlingssäsongen.

Den näst största grödan är vårkorn. Den totala skördemängden väntas bli 1,4 miljoner ton, vilket är nästan en fjärdedel av den totala spannmålsskörden.

En gröda som har ökat rejält från föregående år är havre. Om prognosen stämmer, blir det 0,9 miljoner ton havre i år, vilket är en ökning med 27 procent mot förra året. Skörden per hektar ser ut att minska något, jämfört med 2019, men det kompenseras av att det är större arealer med havre det här året.

Skörden av oljeväxter väntas bli drygt 0,35 miljoner ton, vilket också är ett bra resultat. Höstraps står för 97 procent av den totala oljeväxtskörden i landet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!