Arg hund har satt skräck i kvarteret

En hund som bitit flera människor oroar grannar på en mindre ort i kommunen. Såväl polis som länsstyrelse är inkopplade på ärendet.

Flera gånger har hunden bitit människor. Hunden på bilden är inte den som nämns i artikeln.

Flera gånger har hunden bitit människor. Hunden på bilden är inte den som nämns i artikeln.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand/arkiv

Västervik2019-01-19 07:00

Den privatperson som ringer till redaktionen är orolig för vad som ska hända härnäst. Är det ett barn som kommer att bli bitet?

Flera gånger har anmälningar gjorts till polisen, sedan olika personer har blivit bitna, men hunden finns kvar i området. Ibland är den kopplad, ibland inte. Det här är något som har pågått i flera års tid.

– Vi vågar inte gå ut, om vi ser att hunden är ute, men den kan ju dyka upp helt plötsligt. Vad ska vi göra? undrar vår källa.

Åsa Knutsson har jobbat många år med den här typen av ärenden, först hos polismyndigheten och nu på länsstyrelsen. I det aktuella fallet handlar det om en hundägare som redan för flera år sedan fick föreläggande om att hunden måste hållas kopplad. Året därpå kompletterades föreläggandet med krav på munkorg.

Eftersom det finns uppgifter om att hunden skulle ha bitit ytterligare en person nyligen, kommer länsstyrelsens jurist att titta på hur man ska gå vidare. Juristen, som för tillfället är ledig, ska ta itu med detta nästa vecka.

Om föreläggandena inte följs, kan länsstyrelsen besluta att hunden ska omhändertas.

När det gäller brott mot förelägganden, är det något som utreds av polisen.

– Det är viktigt att privatpersoner, som ser att någon bryter mot ett föreläggande, anmäler det, säger Åsa Knutsson.

Hon rekommenderar den som ser sådant att dokumentera med bilder.

– Fotografier är jättebra bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om