Det är fem år sedan Lina Baldenäs startade föreningen Himlen är överskattad. Hon hade tre år tidigare fått diagnosen malignt melanom och under sjukdomstiden upptäckte hon att det inte bara var tufft att vara sjuk, även ekonomin blev sämre.
Vi sitter hemma hos Linas mamma Christina Stark i Västervik. Solen lyser in genom fönstret och på väggen hänger ett stort fotografi på Lina och hennes tre pojkar. Christina Stark och systern Lena Rundberg sitter vid bordet. De pärlar armband och småpratar.
Lina Baldenäs finns inte längre med oss, men hon är i högsta grad närvarande. Bokstavspärlor på armbanden formar meningen "Himlen är överskattad". Armbanden, som fortfarande är viktiga för föreningen, var Linas idé.
Ända från starten, då Lina och hennes vänner pärlade armband, har armbanden sålts och intäkterna har gått till föreningens stipendier. Så är det fortfarande, men numera är det Christina och Lena som bjuder hem vänner för att pärla.
Himlen är överskattad vänder sig till alla som har drabbats av cancer och stipendierna är tänkta att ge cancersjuka en möjlighet att sätta guldkant på tillvaron. Det går att söka högst 1 000 kronor åt gången.
Under 2018 har 67 stipendier delats ut och under föreningens fem år har stipendier för totalt 593 000 kronor delats ut.
– Det känns bra att kunna fortsätta Linas arbete med föreningen. Sjukdomen tog Linas liv och hon fick lämna det liv hon älskade alldeles för tidigt, säger Christina.
Föreningen delar inte bara ut stipendier. En viktig uppgift är att informera om malignt melanom.
– Det vi trycker på är att folk ska gå och kolla sin kropp. Malignt melanom är en svår cancer att gå igenom och det vill ingen göra, säger Lena Rundberg som berättar att hon själv opererat sig för hudcancer.
När hon sökte för en hudförändring bad hon läkaren att kolla hela kroppen, inte bara den prick hon var orolig för, och det visade sig att den hudförändring som läkaren upptäckte var så liten att hon själv aldrig hade upptäckt den.
– Om man upptäcker ett förändrat födelsemärke bör man så snabbt som möjligt uppsöka en läkare som kan ställa rätt diagnos, säger Christina.
Lina Baldenäs sökte vård flera gånger, men det var först ett och ett halvt år efter första besöket som malignt melanom konstaterades.
– När vi till en början fick besked att det inte var hudcancer gick vi ner i säkerhetsläge, man litar ju på läkare, säger Christina.
Hon fortsätter.
– Om någon kommer och är orolig över någon hudförändring önskar jag att vårdpersonalen tar patienten på allvar och inte avfärdar. När patienten väl har tagit beslutet att söka vård, då tror jag att den har varit orolig länge.
Både Christina Stark och Lena Rundberg tycker att alla skulle få gå på regelbundna kontroller av huden.
– Det är en samhällsfråga. Det kostar samhället pengar om människor blir sjuka. Jag blir galen när jag tänker på att en del av de som söker vård inte blir tagna på allvar, säger Christina.
I samband med informationskampanjer i Göteborgstrakten har föreningen samarbetat med Alexander Börve, som har tagit fram appen First derm, och hudläkaren John Paoli. Appen gör det möjligt för patienten att fota sitt födelsemärke och snabbt få svar av en hudläkare. Metoden kallas dermaskopi.
– Dermaskopi är ett enkelt och billigt sätt att kunna sätta rätt diagnos på hudtumörer. Tidig diagnos räddar liv, säger Christina Stark.