Åskoväder beräknas dra in under helgen – brandrisken ökar

I helgen väntas ett åskoväder dra in över Nordöstra Götaland. Marken är extremt torr och ett eventuellt blixtnedslag skulle kunna orsaka brand i skog och mark. "Alla här känner till hur läget är", säger Jacob Dahlqvist vid räddningstjänsten i Västervik.

– Det är både positivt och negativt, det är bra att det blir regn men mindre bra med eventuella åsknedslag, säger Jacob Dahlqvist vid räddningstjänsten i Västervik.

– Det är både positivt och negativt, det är bra att det blir regn men mindre bra med eventuella åsknedslag, säger Jacob Dahlqvist vid räddningstjänsten i Västervik.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-07-25 18:07

Den ökade brandrisken har inte gått någon obemärkt förbi den senaste tiden. En klass 2-varning gällande extremt höga temperaturer utfärdades för Kalmar län och under måndagen kom beskedet att ett totalt grillningsförbud införts i regionen. Senare meddelade även Trafikverket att tågtrafiken på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping via Hultsfred, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik och sträckan Berga–Oskarshamn ställs in resten av veckan. Även Tjustbygdens Järnvägsförening är medveten om torkan, och har därför sänkt hastigheten på Smalspåret.

Senare under torsdagen meddelade järvägsföreningen att man ställer in trafiken under fredagen och lördagen.

Nu meddelar SMHI att ett åskoväder kan dra in över regionen till helgen:

– Vi har indikationer på att det kan bli skurar med inslag av åska. Det är svårt att svara på exakt vilka områden som kommer beröras, men det ser ut som skurarna kommer nå Nordöstra Götaland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Hos räddningstjänsten i Västervik är man väl förberedd på ovädret och den ökade brandrisken det medför.

– Det är både positivt och negativt, det är bra att det blir regn men mindre bra med eventuella åsknedslag. Bränderna i Hjorted orsakades av nedslag och det vi gör nu är att vi håller koll på väderrapporterna, har kontakt med brandflyget och inventerar vår personal. Alla här känner till hur läget är, säger Jacob Dahlqvist vid räddningstjänsten i Västervik.

Under onsdagsmorgon uppmanade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, alla berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa det redan gällande eldningsförbudet och inkludera grillar, campingkök och annan öppen låga utomhus, även vid egen tomt.

Ett åskoväder är enligt SMHI påväg in under helgen, vilket skulle kunna öka brandrisken.
Ett åskoväder är enligt SMHI påväg in under helgen, vilket skulle kunna öka brandrisken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!