Astrid har ystat sedan 1940-talet

I det stora köket hemma hos Astrid Andersson i Getterum är det full aktivitet. Både korv, stenugnsbakat bröd och hemost ska göras nu veckorna innan jul. - Det är roligt att samlas en dag och hjälpas åt, tycker tre generationer kvinnor.

Ann-Katrin Wilhelmsson, Gunilla Grybäck, Marie Grybäck och Astrid Andersson hjälps åt med osttillverkningen.

Ann-Katrin Wilhelmsson, Gunilla Grybäck, Marie Grybäck och Astrid Andersson hjälps åt med osttillverkningen.

Foto:

Västervik2013-12-11 07:57


I den gamla stenugnen i källaren eldas det för fullt medan degen jäser. 20 limpor ska gräddas på gammeldags sätt efter att ugnen uppnått rätt temperatur och tvättats ren från aska och sot.
På en bänk i köket är viltkött framtaget ur frysen för att tina. Det ska bli till hackekorv och vildsvinskorv som sedan röks i rökhuset på gården.
Men först är det ostens tur. 30 liter ljummen mjölk med ostlöpe väntar på att stelna så att ostmassan kan skiljas från vasslen.

Tre generationer
Astrid Andersson bor på gården Sandhem i Getterum, cirka fem kilometer utanför Hjorted. Hon flyttade hit från Tuna 1949, när hon gifte sig.
- Jag började ysta ost redan då. Stenugnsbakat bröd har jag gjort sedan mitten av 1970-talet. Minst 135 gånger, det har jag antecknat. Det är många som varit här för att lära sig.
Den här gången är det sonhustrun Ann-Katrin Wilhelmsson, dottern Gunilla Grybäck och hennes dotter Marie Grybäck som hjälps åt med julförberedelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om