I en stad som Västervik, där man är omgiven av vatten, är det extra viktigt att kunna simma tycker de tre badmästarna. Och simkunnigheten tycker de generellt är ganska bra.
– Vi har fört statistik på samtliga tvåor i Västerviks kommun och som simkunnighet har vi räknat att kunna ramla i vattnet, simma 10 meter och ta sig upp igen. Det klarar en bit över 90 procent av barnen, säger Roland Kiskeri.
Det är målet för barnen i årskurs två, men eftersom många tycker det är kul och vill lära sig simma bättre stannar de inte där.
– 55 procent av barnen klarar att simma 200 meter, säger Roland.
– Det är egentligen målet först i årskurs sex, säger Rikard Stavin.
– Och att kunna simma är en väldigt billig livförsäkring, säger Rikard.
Intresset bland vuxna att lära sig simma har också varit stort de senaste åren och just nu körs en vuxensimskola, som enligt badmästarna har väldigt goda resultat.
– Många vuxna som inte kan simma drar sig för att gå hit, men vi hoppas att fler och fler söker sig till simskolan, säger Rikard.
– Dessutom finns vi simlärare här och har möjlighet att hjälpa till om man vill lära sig, säger Petra Edlund.
Att börja gå till simhallen regelbundet är en start tycker de. Och det behöver inte handla om att simma en viss längd, det kan börja med att vänja sig vid att vara i vattnet.
– Vi har de som bara går i och står i vattnet, säger Roland.
Här finns dessutom hjälpmedel att låna för den som vill.
En undersökning som Svensk simidrott har låtit genomföra visar att av de 88 procent av Sveriges befolkning som anser sig vara simkunniga så tror bara drygt hälften att de skulle klara av att simma 200 meter i öppet vatten.
Hus ska man göra för att hålla i sina simkunskaper?
– Det finns bara en sak att göra. Simma mer, säger Roland.
– Det är viktigt, till exempel när man är ute och badar med barnen, att kunna rädda om det behövs, säger Petra.
En sporre kan vara att sikta på ett speciellt märke. Det finns uppsjö av märken att ta, något som kan vara roligt för både vuxna och barn. Det kan vara allt från att doppa huvudet tre gånger till Guldborgen, som badmästarna gör en gång om året, med både simning och livräddning på tid.
– Det är bra pepp för barnen. Det är alltid kul att komma hem med ett märke, säger Roland.