Avslag från strandskyddsdispens

Miljö- och byggnadsnämnden återkallar utdelad strandskyddsdispens för tomten där roddklubben tidigare låg. Efter den inspektion som genomfördes i slutet på juli kan nämnden konstatera att fastighetsägaren medvetet brutit mot de villkor som strandskyddsdispensen förenats med.

Västervik2015-08-21 08:26


2012 beviljade nämnden strandskyddsdispens för nybyggnation av en byggnad för caféverksamhet och båtuthyrning. Dispensen förenades med villkor om att byggnaden inte fick vare sig vara utformad för eller användas som bostad eller för någon form av övernattning.

Två år senare, i augusti 2014, mottog nämnden ett klagomål om att den nyuppförda byggnaden regelmässigt användes som bostad och att man också övernattade i den.

Den 30 juli genomförde kontoret tillsammans med polisen en oanmäld inspektion i samtliga byggnader inom fastigheten. Resultatet var att byggnadernas inredning tydligt visade att byggnaderna var utformade för, och använts som bostad.

På nämndens senaste sammanträde i onsdags, fattades beslutet att häva strandskyddsdispensen för området. Stängsel och skyltar som förbjuder allmänheten från att vistas på platsen ska bort, i annat fall föreläggs fastighetsägaren med vite.
Beslutet kan innebära att byggnaden rivs.

- Det skulle kunna hamna i ett sådant läge, men vi har också en upplysning i ärendet som går ut på att fastighetsägaren har möjlighet att söka ny dispens. Och nämnden får i så fall ta ställning till den dispensen då.

Skulle ägaren ansöka om dispens för ett bostadshus skulle miljö- och byggnadsnämnden säga nej.

- Nämnden förbjuder fastighetsägaren att använda och utforma någon byggnad för bostadsändamål, oavsett om beslutet överklagas. Det finns inget tolkningsutrymme alls kring den frågan, säger Carolina Stalebrant, tillförordnad miljö- och byggnadschef.

Läs hela nyheten i fredagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om