Bageriet som hittat sin nisch

Det lilla bageriet Nyfik1 i Almvik är inte så litet längre. Vid starten för ett år sedan var de tre personer, nu är antalet sju. Och det finns goda förhoppningar om att fortsätta växa och anställa.

Kristina Larsson förbereder för en ny omgång kärleksmums. En del levereras till butiker i Västervik, en del säljs till privatpersoner.

Kristina Larsson förbereder för en ny omgång kärleksmums. En del levereras till butiker i Västervik, en del säljs till privatpersoner.

Foto:

Västervik2014-03-22 05:06


Det är onsdag morgon och arbetet är i full gång. Limekakor gräddas och förses med glasyr, olika sorters bröd paketeras för vidare transport till Västervik och en ny syltgrotta provbakas. Här lämnas inget åt slumpen. Smak och utseende är nästan viktigare här än hos ett "vanligt" bageri.
- Vi bakar enbart bröd som är gluten-, laktos- och mjölkproteinfritt. I vissa fall även äggfritt. Och vi använder inte nötter, mandel eller sesamfrö, säger Kristina Larsson, som tillsammans med Marja Wårvik Nilsson varit med från starten.
Allt började för flera år sedan under en kurs i "socialt företagande".
Marja Wårvik Nilsson hade varit arbetslös en längre tid och Kristina Johansson var halvt sjukpensionär.
- Vi skulle komma på en affärsidé. En kille i gruppen var glutenintolerant och jag har alltid älskat att baka. Det blev början till idén om ett bageri.
- Vår coach Mats Andersson Fredén hittade den här lokalen, före detta matsalen vid Almviks skola, och vid nyår 2013 kunde vi köra igång.
Nyfik1 är en ekonomisk förening utan stöd från kommunen. Kristina Larsson är noga med att påpeka att de klarar sig själva.
- Vi har tagit banklån för att driva företaget. Tack vare inkomsterna från försäljningen och att vi har personer här som är "fas 3" får vi det att gå runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om