I början av året anmälde en förälder Västerviks gymnasium till Skolinspektionen. Föräldern hade med sin självrisk bekostat en reparation av en lånedator och ville nu veta om skolans sätt att hantera lånedatorerna strider mot skollagen. För att få lånedator måste nämligen en vårdnadshavare, eller eleven själv om denne fyllt 18, skriva under ett avtal som bland annat gör dem skyldiga till att bekosta reparationen om datorn går sönder. Det är en typ av avtal som många skolor använder sig av. Om man inte betalar får man en annan dator, en äldre med sämre prestanda.
Nu har frågan utretts av Skolinspektionen och de ger Västerviks kommun bakläxa. Skolinspektionen skriver bland annat i sitt beslut: "I detta ingår att eleverna ska ha tillgång till en dator i den utsträckning utbildningens upplägg förutsätter, utan att tillgången villkoras av att vårdnadshavare eller elev skriver under i ärendet aktuellt avtal."
Jörgen Jonsson är gymnasiechef på Västerviks gymnasium. Han säger att man får förhålla sig till beslutet och nu måste ta fram ett avtal i enlighet med skollagen.
– Vi måste ta till oss av det här. Vi måste göra om avtalen och inte ha villkoret kvar.
De som redan betalat för reparationer, kan de få pengar tillbaka nu?– Så tänker inte vi. Nu koncentrerar vi oss på att få till ett nytt avtal, som följer lagen.
Han tillägger att beslutet kommer att få konsekvenser i hela Sverige.
– Det här är en typ av avtal som en överväldigande majoritet av svenska gymnasieskolor använder sig av.