Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson har i flera år ringmärkt berguvar i kommunen. Antalet ungar varierar från år till år, men i år är det ovanligt dåligt. Bara en unge har påträffats, bland sammanlagt 24 undersökta häckningslokaler.
Detta kan jämföras med åtta ungar i fjol och minst 15 året innan dess, som var ett riktigt bra år.
En förklaring till årets klena resultat kan vara den kalla och sena våren. I början på året var det milt. Sedan kom det plötsligt kyla och mycket snö, som försvann sent.
Men det kan också ha varit brist på föda tidigare, som spelat in.
– Är det magert med mat under vintern, häckar inte berguven. Honan måste bygga upp en fettreserv som är tillräcklig, säger Larsgunnar.
Glädjande nog var den unge som ändå hittades i bra kondition, med gott om matrester på bohyllan. Den fick en ring om benet och sattes sedan tillbaka direkt.
Berguven, som är en av världens största ugglor, har en vikande population i Sverige. När den senaste rödlistan kom, 2015, blev arten uppklassad, från nära hotad till sårbar.
– De stora minskningarna har skett i Norrland, berättar Larsgunnar.
Berguven är väldigt känslig för störning vid boplatsen, särskilt från vårvintern och fram till mitten på maj. Innan dess sker ingen ringmärkning.
För att kunna skydda fåglarna, måste man emellertid veta var de häckar.
– Om någon av läsarna känner till en häckning, får de gärna höra av sig till mig eller Kent, säger Larsgunnar.
Alla sådana uppgifter behandlas med stor sekretess.