Det visar Socialstyrelsens öppna jämförelser 2018 som gäller vård och omsorg om äldre. Rapporten innehåller med andra ord både glädjande och mindre upplyftande besked.
Rapporten publiceras för nionde året i rad, med syftet att ge en bred bild av vården och omsorgen om äldre.
Glädjande är till exempel att fallskadorna minskat något från den senaste mätningen, både på riksnivå, länsnivå och lokalt i Västervik.
Under 2017 drabbades 51 per 1000 invånare i kommunen i åldern 80 år och äldre av fallskada. Under 2018 sjönk siffran till 47.
I riket drabbades 58 per 1000 invånare under 2018, jämfört med 60 året innan.
Västerviks kommun har alltså ett bättre resultat jämfört med rikets genomsnitt.
Många äldre känner sig ensamma. Men här tycks utvecklingen ändå gå åt rätt håll. Åtminstone för dem som bor i särskilt boende. Även här har Västerviks kommun och länet bättre resultat i jämförelse med riket som helhet. Enligt rapporten var 61 procent av andelen personer 65 år och äldre som bor i särskilt boende i kommunen, mycket nöjda eller ganska nöjda med möjligheten till aktiviteter.Samtidigt har det svarat att de inte besväras av ensamhet. Året innan låg siffran på 52 procent. Västervik har med andra ord förbättrat sitt resultat med 9 procent sedan föregående år.
I riket svarade 53 procent att de var nöjda eller ganska nöjda medan siffran låg på 46 procent 2017.
Ett mindre upplyftande ämne gäller mat och måltidsmiljö. 54 procent av andelen personer som är 65 år och äldre, i särskilt boende i kommunen, anser att maten smakar bra och att måltiden oftast är en trevlig stund på dagen. Bara hälften alltså. Året innan var siffran 65 procent. Dippen är en utveckling som gäller landet i stort.