Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen. Ofta beror det på en hjärtinfarkt och enbart en av tio överlever. Enligt en rapport från Karolinska Institutet är tiden mellan hjärtstoppet och tills dess att hjärt- och lungräddningen (HLR) sätter igång den viktigaste faktorn. För varje minut som går minskar chansen att överleva med hela tio procent. Sedan några år tillbaka rycker både räddningstjänst och ambulans ut samtidigt på larm som handlar om hjärtstopp.
– Det absolut viktigaste vid ett hjärtstopp är att man gör någonting, så fort ingen gör någonting minskar överlevnadschansen. Blir man vittne så är hjärt- och lungräddning det första man ska göra. Sedan ska man se till att någon larmar och att någon kan hämta en hjärtstartare om det finns i närheten, säger Peter Helge vid räddningstjänsten i Västervik.
– Det händer att vi har kommit till larm och att en hjärtstartare har använts, men det är inte så vanligt. Hjärtstartare ger en chock så att hjärtat kan hoppa igång igen, vid HLR håller man personen vid liv under tiden.
Räddar hjärtstartare liv?– Ja, det gör de.
SOS Alarm kan vägleda den som ringer in till närmsta hjärtstartare via Hjärtstartarregistret. Men enligt Sveriges Radio är enbart hälften av alla sålda hjärtstartare registrerade via registret.
Enligt registrets karta finns i dagsläget 88 stycken anmälda hjärtstartare i Västerviks kommun. En ökning jämfört med 2016 då siffran var 48 stycken. Men hur många som egentligen finns är svårt att svara på då alla inte anmält till registret.
– Vi har 19 000 hjärtstartare i registret. Vi har försökt att ta reda på hur många det finns via återförsäljarna och fick då en siffra på 30 000, men då svarade inte alla. Så vi gissar på att det finns någonstans mellan 40 000 och 50 000 ute i samhället och om vi har tur är ungefär hälften registrerade hos oss, säger Ingela Hasselqvist-Ax på Hjärtstartarregistret.
Varför väljer man att inte anmäla sin hjärtstartare till er?– Det finns lite olika anledningar. Men jag tror den största är informationsbrist. Man känner helt enkelt inte till att det finns ett hjärtstartarregister och återförsäljaren har inte informerat om det.