Barn föddes med syrebrist – landstinget fĂ„r kritik

IVO, Inspektionen för vÄrd och omsorg, kritiserar Landstinget i Kalmar lÀn efter hanteringen av en förlossning i VÀstervik dÀr barnet föddes med syrebrist.

Landstinget kritiseras av Ivo för rutiner kring oxytocin vid förlossning.

Landstinget kritiseras av Ivo för rutiner kring oxytocin vid förlossning.

Foto: Kristina Westring

VĂ€stervik2018-09-27 19:00

Kvinnokliniken vid VÀsterviks sjukhus fÄr kritik för att det dröjde för lÀnge tills ett kejsarsnitt genomfördes, och för att dokumentationen som rörde förlossningen var bristfÀllig. Dessutom pÄpekar IVO att det Àr svÄrt att bedöma data frÄn fosterövervakningen eftersom den tekniska kvaliteten var sÄ dÄlig. NÄgot som lÀkarna pÄ plats enligt anmÀlan ska ha kommenterat under sjÀlva förlossningen med att den "inte verkat fungera den hÀr gÄngen heller".

Men framför allt gÀller kritiken anvÀndandet av vÀrkstimulering med oxytocin i öppningsstadiets slutskede. Ett yttrande frÄn verksamhetschefen visar att riktlinjerna följts och dÀrför riktar IVO kritiken mot Landstinget i Kalmar lÀn och skriver att de behöver se över sina rutiner för anvÀndning av oxytocin.

Ivo anser att pÄskyndandet av förlossningen borde avbrutits nÀr proverna pÄ barnet visade en minskning av hjÀrtfrekvensen samtidigt som pulsfrekvensen höjdes mellan vÀrkarna, nÄgot som enligt IVO:s utredare kan leda till en syrebristsituation hos barnet. I stÀllet för att avbryta togs först hÄl pÄ fosterhinnan och sedan sattes oxytocinstimulering in för att ytterligare pÄskynda förlossningen.

Dessutom togs prover om som försenade kejsarsnittet.

HÀr menar IVO att omtagningen av prover har försenat aktiva ÄtgÀrder, som att bryta det hyperaktiva vÀrkarbetet.

Sammantaget, skriver IVO, har patienten inte fÄtt en god vÄrd i överensstÀmmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!