Barnen fick simma iland när båten sjönk

Det blev en strapatsfylld dag för två vuxna och två barn som var ute med sin fritidsbåt på tisdagen.

Foto: Madeleine Säll/Matilda Ahl/Dennis Pettersson

Västervik2020-10-27 14:24

Vid 11.15-tiden på tisdagen fick SOS ett larm om en båtolycka vid Nävelsö, söder om Västervik. 

Fyra personer, två vuxna män och två barn i uppskattningsvis 12–15-årsåldern, hade gått på grund med en fritidsbåt i åttametersklassen.

Enligt Anders Lännholm, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen var Kustbevakningsens flygplan uppe och kunde lokalisera platsen och även ta bilder av de drabbade. 

– Jag ser bilden här nu. De står alla fyra på ett jättelitet rev ute i vattnet, berättade Anders Lännholm. Det är verkligen ett minimalt litet skär. 

Han förklarar att personerna ombord måste ha räddat sig upp på land, när båten sjönk under dem. 

– Båten sjönk. Den syns inte längre, säger han. 

Senare berättar Peter Helge, operativ chef på räddningstjänsten i Västervik, att de fyra personerna – två vuxna samt två barn i tonåren – hamnade i vattnet och fick simma iland på den närliggande holmen. Där kunde de larma om hjälp samt ringa en bekant som bor i närheten som kunde komma ut i båt och plocka upp dem. Sedan ska de ha skjutsats till hamnen på Nävelsö. 

– Och sen fick de komma in i stugvärmen omgående, säger Peter Helge. Det var naturligtvis nedkylda och skärrade och det är alltid tråkigt med egendomsskador. Detta är en så kallad arbetsbåt och vi vet inte varför den sjönk: om det gick hål i skrovet eller om den tippade och tog in vatten.

Till Nävelsö skickades sjöräddningssällskapets båt Tjustbanken och räddningstjänstens båt. Med ombord fanns ambulanspersonal, men ingen av de drabbade ska ha behövt uppsöka sjukvård. De fick däremot skjuts av sjöräddningen in till Västervik. 

Båten ligger på tre meters djup och innehåller 200–300 liter diesel. Tillsammans med Kustbevakningen tittade räddningstjänsten på om man skulle lägga ut länsar för att fånga upp eventuell läckande diesel- och motorolja och hur båten skulle kunna bärgas. 

Vid klockan 14.15 fick räddningstjänsten ett nytt larm om att de skulle agera assistans till Kustbevakningen vid bärgning av den sjunkna båten. Bara några minuter senare ändrades larmet till att gälla assistans vid länsning vid båten. 

– Där är vi nu. Vi ska försöka begränsa eventuellt utsläpp som kan komma från båten.

Bärgningsarbetet kan däremot dröja, kanske flera dagar.

– Det är en fråga för försäkringsbolaget att ta ställning till. Men det stämmer att det kan komma att dröja ett tag, slutar Peter Helge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!