Barnutredaren: "Viktigast att barnen får en förändring"

När polisen Emma Dolk fick chansen att utbilda sig till barnförhörsledare tvekade hon inte. Hon vill ge barnen en chans till upprättelse.

Lokalpolisområde Västervik sträcker sig över flera kommuner, däribland Hultsfred och Vimmerby. Emma Dolk arbetar i Vimmerby och det är hit till polishuset som barnen kommer för förhör.

Lokalpolisområde Västervik sträcker sig över flera kommuner, däribland Hultsfred och Vimmerby. Emma Dolk arbetar i Vimmerby och det är hit till polishuset som barnen kommer för förhör.

Foto: Jimmy Karlsson

Västervik2020-12-28 18:00

Emma Dolk arbetar vid polisen i Vimmerby och ingår i en arbetsgrupp som arbetar med grova brott och relationsbrott. Sedan något år tillbaka arbetar hon även som barnutredare. 

De yngsta barnen som Emma Dolk förhör är mellan tre och fyra år och de äldsta 15 år.

Varför utbildade du dig till barnförhörsledare?

– Dels ville jag göra något annat inom polisen, så när erbjudandet kom så tog jag chansen. Det är himla roligt att få jobba med barn. Jag känner att jag ger barnen en chans till upprättelse och en möjlighet att få berätta vad det varit med om. Förhoppningsvis kommer barnen att få det bättre efteråt. 

Emma Dolk berättar att det givetvis inte alltid är så att den misstänkte döms, men den information som kommer fram vid förhöret med barnet, och som kan hjälpa barnet, förmedlar polisen vidare till socialtjänsten.

– Det viktigaste är att barnet får en förändring i sitt liv och för att kunna hjälpa barnet så måste barnet berätta för mig vad det har varit med om.

Mycket påverkar om barnet vill prata under förhöret eller inte, och barn har också olika förmåga att berätta. 

– Men jag blir ändå förvånad över hur lätt ändå barn har att prata med oss, även om det givetvis är så att en del barn inte säger något, eller har svårt att sätta ord på sina upplevelser. Kanske har de fått höra hemma att de inte ska prata med polisen eller kanske har barnet en funktionsnedsättning.

undefined
Emma Dolk har arbetat som barnförhörsledare i några år.

Om anmälan kommit in från skolan eller förskolan brukar Emma Dolk kontakta personalen, fråga hur barnet är som person, hur bra barnet är på att berätta och hur barnet tycker det är att träffa nya människor.

– Ibland säger de att de inte tror att barnet kommer att se mig i ögonen eller prata med mig. Men det är inte alltid som det stämmer. Det kan hända att barnet tar stolen och ställer den mot mig. Det är spännande att det kan bli precis tvärtom. Det är viktigt att jag bjuder in till samtal och visar att jag är jätteintresserad av att höra vad barnet har att berätta. Att jag verkligen jobbar för det. Sen är alla barn olika.

Vid polisen i Västervik och Vimmerby arbetar totalt tre barnförhörsledare, i Oskarshamn finns ytterligare tre kollegor.

Emma Dolk och hennes kollegor brukar träffas och ge varandra feedback. Alla barnförhör spelas in. Barnförhörsledarna försöker hela tiden förbättra sig och är noga med att tänka igenom vad de ska undvika vid nästa förhör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!