Behövs fler båttvättar

Det är Västerviks kommun som äger bottentvätten som PRO Marina driver. Kommunen har försökt vända båtägarnas beteende med information, men satsar också på att få barn och ungdom att förstå vikten av att vårda Östersjön.

Kommunen äger båttvätten som drivs av PRO Marina. Fler marinor borde ha en tvätt tycker hållbarhetsstrategen Gun Lindberg.Foto: Åsa Thaberman

Kommunen äger båttvätten som drivs av PRO Marina. Fler marinor borde ha en tvätt tycker hållbarhetsstrategen Gun Lindberg.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-03 17:00

Västerviks hållbarhetsstrateg Gun Lindberg tycker att frågan om att försöka få fler Västerviksbor att använda båtbottentvätt istället för giftiga färger är viktig, men svär sig samtidigt fri.

Kommunen har köpt in Båtbottentvätten med bidrag från Länsstyrelsen och PRO Marina driver den åt kommunen säger Gun Lindberg. Hon berättar att kommunen har arbetat med information under en längre tid, men att det är ett beteende som är svårt att vända. Det är viktigt att få människor att förstå att man sprider gift i vattnet om man använder bottenfärg.

– Det är en jätteviktig fråga, vi skulle kunna jobba heltid med det här, säger hon.

Kommunen väljer också att arbeta med barn i frågan om Östersjöns vatten. På Naturum på Kulbacken finns bland annat Vattenskolan som vänder sig till skolklasser. Genom att påverka barn i rätt riktning hoppas man kunna minska användandet av bottenfärg på sikt.

Gun Lindberg menar även att fler borde investera i bottentvättsanläggningar, inte bara i Västervik.

– Det borde finnas fler marinor som kunde skaffa en bottentvätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om