Bekvämare filmupplevelse i Gamleby

Föreningsdrivna biografer på mindre orter omtalas ibland som ett utdöende släkte. Men det gäller inte Tjust bio i Gamleby. I våras digitaliserades bion och utrustades med ny filmduk och bättre ljud. Nästa investering blir nya, bekväma stolar i salongen.

Stig Forslund och Hans Ålund visar upp den nya, digitala tekniken som installerades på Tjust bio i våras. Nästa inköp blir nya stolar i salongen.

Stig Forslund och Hans Ålund visar upp den nya, digitala tekniken som installerades på Tjust bio i våras. Nästa inköp blir nya stolar i salongen.

Foto:

Västervik2014-09-05 06:28


Vår tidning träffar Stig Forslund och Hans Ålund som sitter i biografföreningens styrelse. Vi träffas i en flygel till Åby herrgård, där biografföreningen huserar sedan 1978. Lokalerna ägs av kommunen. När den stora salongen med plats för 376 personer inte används som biosalong nyttjas den av skolan som en aula.

Digitaliserades
I våras gjorde biografföreningen sin kanske största investering någonsin. Biografen digitaliserades och utrustades med ny filmduk och bättre ljud i form av 5.1 surroundsystem. Totalt kostade satsningen runt 600 000 kronor.
- Utan stöd av kommunen, filminstitutet och sparkbanksstiftelsen så hade det aldrig varit möjligt, säger Hans Ålund.
I och med digitaliseringen förbättrades verksamheten rejält.
- Vi har en helt annan tillgång till filmer nu. Tidigare kunde vi vara flera månader sena med att visa filmer på grund av att kopiorna inte räckte till. Nu kan vi ha premiär samtidigt som resten av Sveriges biografer, det är häftigt, säger Stig Forslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om