Familjen Persson kom till Lapserum för snart 24 år sedan, då från Skara där både Ingemar och Lena arbetade som agronomer. På gården fanns redan då ett svinstall, men sedan dess har ytterligare fyra nya djurstallar byggts upp.
- Vi har byggt upp vår besättning i lagom takt. Det har gjort att vi har skapat en jämn arbetsbelastning året om, även om den ökar en del var tredje vecka när det är grisning, berättar Lena.
Besättningen består av cirka 200 suggor som delats in i grupper av omkring 30 djur, som kontinuerligt flyttar runt mellan stallarna. Efter inseminationen är suggorna dräktiga i ungefär 115 dagar (i tre månader, tre veckor och tre dagar, som man säger bönder emellan), sedan följer grisning, cirka fem veckor då kultingarna diar innan djuren skiljs åt och suggan blir dräktig igen.
Totalt levererar man cirka 4 500 Pigghamgrisar till Swedish Meat i Kalmar varje år.
Belönade grisbönder i Gamleby
Ett nytt pris, Silvertackan, kommer i kväll att utdelas när regionsstyrelsen för Swedish Meat i norra Kalmar län träffas i Frödinge bygdegård.Mottagarna av priset heter Ingemar och Lena Persson på Lapserums gård utanför Gamleby som prisas för sin goda djurhållning och sin roll som moderna företagare inom jordbruket.
Pernilla Elmqvist har jobbat på Lapserums gård i snart tio år och har blivit en viktig faktor för den goda djurhållningen på gården.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!