Benny Ekman tar plats i nya Icehotel 365

Det är de små små detaljerna som gör det. Blickar som möts, kluriga filurer i gathörnen eller en fågel som spanar ut över staden. Färgglatt och naivistiskt – nästan alltid med en eller flera kvinnor i bilden. Då är det en typisk ”Benny Ekman”.

Västervikskonstnären Benny Ekman har många strängar på sin lyra. Hans målningar är kanske mest kända, men han skulpterar även i både is och marmor. Foto: Lena Dahlberg

Västervikskonstnären Benny Ekman har många strängar på sin lyra. Hans målningar är kanske mest kända, men han skulpterar även i både is och marmor. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-10-24 18:00

När Västerviksborna muttrar över det grå och disiga vädret, vinden och de låga temperaturerna finns det trots allt de som har det betydligt kyligare. Västervikskonstnären Benny Ekman till exempel. Just nu är han omgärdad av is och snö, med cirka fem minusgrader i rummet han har som arbetsplats. Han är nämligen en av konstnärerna som blivit inbjudna att designa och jobba fram sviterna i Icehotel 365. En nytt ishotell intill det traditionella.

Spår i Australien

Det är åttonde gången Benny Ekman får möjlighet att göra avtryck i Jukkasjärvi, där ishotellen ligger. De sju första gångerna har han skickat in bidrag och blivit antagen, nu när det blir premiär för ett permanent ishotell är han handplockad.

– Hotellet brukar öppna i december och smälta ner i april. Det nya Icehotel 365 kommer byggas in så att det även kan vara öppet under sommaren.

Benny Ekman är född i Huddinge, men har bott i Australien mellan två och elva års ålder. I vinter åker han dit på semester, i sin farfars spår kan man säga.

– Han bodde där för 100 år sedan, några år under första världskriget. Jag har inte varit där sedan 1969. Det ska bli kul att se om jag känner igen mig.

En egen nisch

Benny Ekman flyttade till Västervik 1991 och började hos Atrio Arkitekter som byggnadsingenjör. Innan dess jobbade han som snickare. Han har även varit bildlärare på gymnasiet och Ellen Key-skolan.

Att måla och teckna har alltid varit en hobby. Som ung inspirerades han av allt från seriealbum till Salvador Dalis surrealistiska verk. Tills han hittade sin egen typiska Benny Ekman-stil. Tavlor man blir glad av, och som oftast rymmer mängder med roliga detaljer.

1996 gick han med i Tjustbygdens konstgrupp. Den första separatutställningen hade han 1999, då han sålde slut på nästan alla tavlor. 80 stycken.

– Sedan ungefär tolv år tillbaka har jag kunnat leva på min konst.

Vad tror du det är som gör dina tavlor så populära?

– Jag har väl lyckats hitta en nisch som inte så många andra målar i helt enkelt.

Även om det är hans färgstarka tavlor vi ser mest av har Benny Ekman en bred repertoar. Han har gjort allt från väggmålningar i Indien och en stor ansiktsskulptur i aluminium i USA till cd-omslag åt en samisk jojkare, en tre meter hög ren i Kiruna, dekorer till Västerviksrevyn och målningar till en shejk i Qatar.

Tungt arbete i kyla

Men det som kanske sticker ut mest är hans iskonst i Icehotel i Jukkasjärvi. Ett arbete som utförs i varma kläder i ett rum som håller fem minusgrader.

Materialet består enbart av is och snö, men kan numera färgsättas med hjälp av LED-ljus. Eftersom Benny Ekmans signum är kvinnor finns de förstås med även i sviten ”Living with Angels” i nya Icehotel 365.

– Rummet är cirka 30 kvadratmeter, med en takhöjd på fyra meter. Det är hårt arbete med motorsåg och isjärn och stora ställningar att klättra på.

Benny Ekman jobbar i Icehotel 365 från 20 oktober till 4 november. Hans arbete kan följas i realtid via webbkamera.

Många små detaljer, färgglatt och stadsmotiv där en hel del känns bekant. Men ändå inte fotografiskt exakt. Hus och kvinnor förekommer nästan alltid i Benny Ekmans konst.
Många små detaljer, färgglatt och stadsmotiv där en hel del känns bekant. Men ändå inte fotografiskt exakt. Hus och kvinnor förekommer nästan alltid i Benny Ekmans konst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om