Beskedet: 33 anställda kan tvingas sluta

HVB-hemmet Egehem varslar 33 av 53 anställda. Skälet är arbetsbrist.

Egehems ägare Elisabeth Ege säger att det är förändrade behov i samhället som lett fram till förändringen där behandlingshememt tvingats att varsla.

Egehems ägare Elisabeth Ege säger att det är förändrade behov i samhället som lett fram till förändringen där behandlingshememt tvingats att varsla.

Foto: Anders Steiner/Arkivbild

Västervik2018-11-23 11:15

Företaget har riksintag och jobbar med flickor som behöver social träning, och där det kan finnas psykiatriska eller neuropsykiatriska störningar med i bilden. Med sina drygt 50 anställda så är bolaget en stor arbetsgivare i kommunen. De senaste åren har företaget sett en förändrad efterfrågan från samhället:

– Det har blivit allt vanligare med fall där droger eller kriminalitet också finns med i problembilden, säger Elisabeth Ege, verksamhetschef och ägare.

Bolaget har stått inför ett vägskäl, men Elisabeth Ege säger att man valde att hålla fast vid sin ursprungliga målgrupp.

– Vi känner att det är det vi är bäst på, och vi tror att det är så vi skapar en bra arbetsmiljö för våra anställda, och en bra vårdmiljö för flickorna.

I dag har företaget verksamhet på flera platser i och omkring Västervik. Det kommer att minskas ner med en plats. Elisabeth Ege vill inte gå in på var neddragningen ska göras.

– Vi vill inte skapa oro bland flickorna. Det här är en process som kommer att ske successivt under ett halvår. Det är inte ens säkert att personer som finns där nu kommer att beröras.

Hon räknar med att en första nedtrappning kommer att göras om tre månader. Därefter trappar man ner stegvis under månaderna som kommer.

Elisebeth Ege tror att den personal som sägs upp ska ha goda möjligheter på arbetsmarknaden.

– Har man arbetat hos oss så har man en adekvat utbildning. Många är väldigt erfarna och har jobbat i många år hos oss. De har erfarenhet av att arbeta i akuta skeden, och inom det medicinska och sociala området. Det är flexibla personer med bred kompetens.

Hon säger att företaget redan nu ser en utmaning i att kunna behålla viktig personal under uppsägningstiden.

– Vi måste hela tiden kunna säkra vår vårdkvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om