Beskedet om sommarens Gotlandstrafik

Oskarshamn och Nynäshamn – men inte Västervik. Så ser Destination Gotlands planer för sommarens färjetrafik ut.

Det här är kanske en syn som inte återkommer. För andra sommaren i rad låter Destination Gotland bli att trafikera sträckan Västervik-Visby.

Det här är kanske en syn som inte återkommer. För andra sommaren i rad låter Destination Gotland bli att trafikera sträckan Västervik-Visby.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-12-29 11:30

Redan nu kan man boka sommarens resa till Gotland, men den som hoppats på att kunna resa från Västervik blir besviken. Orten saknas som fastlandshamn för andra året i rad. Betyder det att det inte blir mer trafik på Västervik under överskådlig framtid?

– Det är korrekt att det är andra året i rad vi inte trafikerar Västervik. Vi utvärderar våra destinationer kontinuerligt och utesluter inte att Västervik kan komma att trafikeras igen, svarar Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland i ett mejl till oss.

Trafiken mellan Visby och Västervik har fört en osäker tillvaro under flera år.

Efter att Gotlandstrafiken lades ner på 1980-talet, så återkom Visby som en färjedestination från Västervik 2016. Då i regi av uppstickaren Gotlandsbåten. Försöket blev inte långvarigt, men den större aktören Destination Gotland tog intryck och startade själv trafik 2017. Det slog väl ut, och trafiken fortsatte under 2018 och 2019.

2020 slog pandemin till, och då strök Destination Gotland Västervik som hamn. Redan året därpå var man tillbaka, och när sommaren 2021 summerades så uppgav Destination Gotland att intresset för att resa till och från Västervik varit stort. Trots det blev det ingen fortsättning sommaren 2022. Skälet var att de kraftigt höjda bränslepriserna gjorde trafiken olönsam enligt Adam Jacobsson.

Han lägger till att de fartyg som användes i trafiken till Västervik har sålts sedan dess, men lägger till:

– Vi utesluter inte att Västervik kan komma att trafikeras igen i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!