Beskedet: Platsgaranti skulle bryta mot lagen

SocialnÀmnden sÀger nej till att införa en platsgaranti pÄ Àldreboende för dem som fyllt 85 Är. Garantin skulle inte vara laglig.

Foto: Ulrik Alvarsson/Janerik Henriksson/TT/Anna Persdotter

VĂ€stervik2019-03-08 14:00

För att fÄ plats pÄ Àldreboende i dag krÀvs en behovsbedömning. I en motion vill Kristdemokraterna att den som fyllt 85 Är inte ska behöva genomgÄ den bedömningen:

"Att flytta till ett sÀrskiltboende Àr inget en Àldre person gör i onödan", skriver partiet i motionen.

De hÀnvisar till att det inte bara finns medicinska skÀl till att flytta till ett Àldreboende. Man kan kÀnna sig otrygg eller ensam i sin nuvarande bostad.

SocialnÀmnden svarar att man bedömer att det inte gÄr att införa nÄgon sÄdan garanti. Enligt lag mÄste man göra en behovsbedömning. Socialchefen Jörgen Olsson pÄminner om för nÄgra Är sedan dÄ VÀsterviks kommun ville slopa behovsbedömning för trygghetslarm. Alla som ville skulle fÄ trygghetslarm installerat, och kommunen skulle slippa byrÄkrati.

– Vi hotades med ett vite pĂ„ 150 000 kronor.

Kristdemokraternas motion har Àven avhandlats i kommunala pensionÀrsrÄdet. DÀr stÀllde man sig negativ till att ta bort behovsbedömning.

VÀsterviks socialchef Jörgen Olsson sÀger att kommunen riskerar vite om man skulle slopa behovsbedömningen för Àldreboenden.
VÀsterviks socialchef Jörgen Olsson sÀger att kommunen riskerar vite om man skulle slopa behovsbedömningen för Àldreboenden.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om