Beslutet: Bryggan måste flyttas

Bryggan får finnas kvar - om den flyttas till en annan tomt. Det var beslutet som fattades på miljö- och byggnadsnämndens senaste sammanträde i veckan.

Västervik2018-03-26 20:00

En man från Stockholm hade sökt tillstånd i efterhand för en brygga på en fritidsfastighet i Västerviks kommun. Den här bryggan, liksom flera andra bryggor i området har varit föremål för tillsyn efter en anmälan från markägaren.

Enligt mannen byggdes bryggan 1991 samtidigt som det nuvarande bostadshuset på fastigheten byggdes. Han säger att man då ska ha fått ett muntligt tillstånd från kommunen, men minns inte av vem.

Han menar också att det finns särskilda skäl för dispens för bryggan i och med att området redan är ianspråktaget, bryggan ligger i nära anslutning till övriga bryggor inom samfälligheten och uppges inte inverka negativt på omgivningen eller allmänhetens tillgänglighet.

"En inskränkning"

Platsen där bryggan ligger idag är beläget inom ett område som markerats som allmän plats, och som alltså är tillgängligt för allmänheten.

- Även i det här fallet innebär en brygga en inskränkning i allmänhetens möjlighet att röra sig fritt, skriver kontoret.

Miljö- och byggnadsnämnden går på kontorets linje. Det innebär att man beviljar dispens för bryggan, under förutsättning att den placeras vid stranden av den sökandes tomt.

- Även om bryggan också där placeras i det för allmänheten tillgängliga vattenområdet bedöms inskränkningen bli begränsad och motverkar inte på något betydande vis strandskyddets syfte, skriver kontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om