Under 2015 och en bit in på 2016 höjdes Västerviks kommuns kvot för mottagande av ensamkommande flyktingungdomar höjdes gång efter gång.
För kommunen innebar det en utmaning att hitta lokaler och bygga upp en organisation med HVB-hem. Kommunens egna fastigheter räckte inte till, utan man vände sig till det nybildade bolaget Tirnanog Fastigheter.
Företaget köpte in fyra fastigheter som sedan hyrdes ut till kommunen.
Redan då väckte hyresnivåerna uppmärksamhet. Den största fastigheten – det före detta vandrarhemmet Sjögårda utanför Skaftet – hade Tirnanog köpt in för 5,6 miljoner kronor. Årshyran låg på 2,8 miljoner kronor. Ett hus Gamleby köptes in för 1,9 miljoner kronor, och hyrdes ut för 1,9 miljoner kronor om året.
Argumentet för de höga hyrorna var tidsbristen: Kommunen behövde lokaler per omgående. Själv hade kommunens fastighetsbolag fullt upp med andra projekt – att själv köpa lämpliga byggnader och bygga om var inget alternativ.
En annan att det Tirnanog var den ende intressenten som kunde leverera godkända lokaler tillräckligt snabbt. Alternativet att skicka ungdomarna till HVB-hem utanför kommunen skulle bli ännu dyrare. Ytterligare en sak drev upp hyresnivåerna. Kommunen ville bara skriva kontrakt på tre år.
Med facit i hand var det klokt, för utvecklingen har verkligen svängt.
Som mest hade Västerviks kommun ansvar för 140 ensamkommande ungdomar, och 110 personer var anställda i verksamheten. I dag är de flesta boenden uppsagda. Idag bor tolv ungdomar på HVB-hem. Ytterligare 37 bor i stödboendeverksamhet, en boende med större eget ansvar och mindre tillsyn. Arbetsstyrkan har minskat till 19 personer.
– Många har fått jobb i andra delar av socialförvaltningen. Andra har sökt sig åt annat håll. Vi har inte behövt göra några uppsägningar, säger Jörgen Olsson.
Avtalen med Tirnanog fastigheter har sagts upp, däremot måste kommunen betala hyra för dem under de tre år som kontrakten gällde.
– Vi gjorde ett försök att avsluta avtalen tidigare, säger Jonas Ålstam, på Västerviks Bostads AB som agerat mellanhand åt socialförvaltningen.
Enligt honom så har man fått svaret att fastighetsbolaget investerat i fastigheterna, och att man därför inte vill avbryta i förtid. Någon fastighet är redan tömd. I andra fastigheter har socialförvaltningen andra, tillfälliga verksamheter.
Bolaget bildades strax innan man tecknade avtalen med Västerviks kommun. De fastigheter man hyrde ut till kommunen som HVB-hem är de enda fastigheter som bolaget äger. Hittills har bolaget hunnit lämna in två bokslut. 2016 gjorde bolaget en vinst efter finansiella poster på 2 miljoner kronor. En miljon kronor av överskottet betalades ut till i aktieutdelning. 2017 gjorde bolaget en vinst efter finansiella poster på 5,4 miljoner kronor. Däremot gjordes ingen aktieutdelning.
Hur bra affären med kommunen blir avgörs dock efter att kontraktet med kommunen gått ut. Kan bolaget hitta nya hyresgäster, eller sälja fastigheterna till bra pris?
Ägaren Peter Hirschmann är förtegen om sina tankar kring husen efter att kontraktet med kommunen gått ut:
– Det finns tankar, men det är inget som är klart.
På frågan om uthyrningen varit en bra affär svarar han:
– Det är för tidigt att utvärdera affären som helhet, men än så länge har det gått enligt plan.
Socialchefen Jörgen Olsson säger att hyreskostnaderna för de uppsagda lokalerna inte ska drabba socialnämndens övriga verksamhet.
– 2016 avsatte vi 11,7 miljoner kronor av statsbidraget till verksamhet för ensamkommande till framtida hyror. Pengarna kommer att räcka för att betala hyrorna kontraktstiden ut.