Bilar som gemensamt intresse i familjerna Uddman och Karlsson

Även om de "alltid" hållit på med bilar och åkt på många utställningar och träffar under årens lopp så är det under Locknevi Classic Motor Show som Lars och Inger, Johan och Björn för första gången kommer ställa ut sina amerikanare.

Johan Uddman, Björn Uddman, Inger Uddman och Lars Karlsson har amerikanska bilar som hobby.

Johan Uddman, Björn Uddman, Inger Uddman och Lars Karlsson har amerikanska bilar som hobby.

Foto:

Västervik2017-06-15 18:30

När en guldglänsande Cadillac de Ville, en knallorange och alldeles nylackad Dodge Coronet, en glänsande blå Ford Mustang och en tuff svart Chevrolet Camaro kör i kortege på vägen får de med all säkerhet folk att titta lite extra. Mullret under motorhuven gör sitt till. Det är inte alla dagar fyra välvårdade amerikanare visar upp sig på Västerviks gator.

Familjerna, som består av Inger Uddman, sambo med Lars Karlsson, samt Johan Uddman, tidigare gift med Inger, samt deras son Björn Uddman, har verkligen bilar som gemensamt intresse. Männen mekar tillsammans och alla fyra åker gärna på utställningar.

– Jag har haft ett intresse för bilar sedan ungdomen. Det började med en trimmad PV och sedan har det bara fortsatt, säger Inger som oftast står för fikat till de som mekar med bilarna.

– Men jag är gärna med och tittar och försöker lära mig, men synd att ta den biten ifrån de som tycker det är kul, säger hon menande och nickar mot Lars, Johan och Björn.

Johan Uddman, som äger både Cadillacen och Dodgen, säger att han är allmänt motorintresserad. Även om det mest blivit bilar så gillar han även båtar, mc och mopeder.

– Jag tycker det är kul att skruva. Cadillacen köpte jag för ungefär 15 år sedan, då hade jag inte haft nån på ett tag men fick ett "återfall". Jag har totalrenoverat båda bilarna, jag gör allt utom lackeringen. Den gör J-lack.

Ý Ska man ha såna här bilar så måste man kunna meka med dem själv, det går inte att lämna in dem nånstans, inflikar Inger Uddman.

Enligt bilentusiasterna är det inga problem att hitta delar till den här sortens amerikanare från 1970. Det är en hel industri när det gäller nytillverkade delar.

Jobb finns alltid

Björn Uddmans bilintresse har växt fram under åren, säger han. Vilket förmodligen är ganska ofrånkomligt med tanke på föräldrarnas intresse.

– Jag har haft den här Camaron i nio år, och renoverat den efter hand. Framöver skulle jag vilja lacka om den. Det finns alltid nåt att göra.

Lars Karlsson äger Mustangen tillsammans med Inger Uddman. Han säger att han alltid tittar efter bilar.

– Drömbilen är en Impala från 1966.

Gänget har tidigare varit i Locknevi och tittat. I år är det första gången de ställer ut.

– Nu när Johan fått ordning på Dodgen är det kul att åka dit med fyra fungerande amerikanare. Lite extra roligt att alla är från 1970, säger Inger Uddman.

Inger Uddman med sin Ford Mustang.
Inger Uddman med sin Ford Mustang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om