– Jag har valt att inte lägga upp bilder på mina barn på mina sociala medier. De har ju inte valt att vara med där själva, så det känns fel.
Det säger Helene Åkerberg om hur hon tänker kring publicering av bilder på sina barn i sociala medier. Hon publicerar endast bilder på barnen vid större sammanhang, som när hon gifte sig, då fick barnen vara med på ett hörn. Och att vara sparsam med bilder på barnen på internet är ett tänk hon inte är ensam om. Lite längre bort i stadsparken sitter Andreas Hesselgård och tittar på när döttrarna Ella och Felicia gör konster i klätterställningen.
– Nej jag lägger inte upp foton på barnen, man vet ju aldrig vad som händer med bilder på sociala medier sen. Det räcker med att vi skickar bilder till nära och kära, säger Andreas Hesselgård.
Fenomenet där föräldrar delar bilder på sina barn i sociala medier har fått namnet "sharenting". När barnkonventionen blir lag nästa år kan det krävas att just detta sker med en större aktsamhet. Barnkonventionen är ett bindande avtal om barns rättigheter. Det handlar kort om att barn är egna individer och inte vuxnas ägodelar. Avtalet har som fokus att värna om barns integritet, något som på just sociala medier kan vara svårt att efterleva. Lagen som träder i kraft i januari nästa år, 2020, kan därför kräva att föräldrar blir mer eftertänksamma om vad det är för bilder och information rörande sina barn man delar på sociala medier.
Johanna.Heed@ostmedia.se