Tuppen spanar vaksamt mot nya besökare, skannar av omgivningen efter fara, allt medan fruarna letar ätbart i hönsgården. Katten Mickan ger sig ut på eftermiddagsjakt och getterna gör upp om rangordningen i flocken. Det är med andra ord en helt vanlig dag i den lilla idyllen hemma hos Janssons.
– Getterna har vi för bete och mysfaktor. Höns har jag ett 40-tal, av tio olika raser. Jag beställer oftast avelsägg, för att kläcka i äggkläckningsmaskinen. Men nu ska jag inte ha fler, tror jag, säger Git Jansson och skrattar lite.
Ljus genom takfönster
Gutan är en släktgård på Torbjörn Janssons sida. 34 hektar skog och mark, ett hus byggt i början av 1930-talet, samt några mindre ekonomibyggnader.
– När vi flyttade hit bodde vi först i friggeboden, det tog ett tag innan vi kunde flytta in i det rätta huset eftersom vi renoverade lite i taget, säger Git Jansson.
– Det var väldigt mycket mygg här först, men det har blivit betydligt färre efter att vi röjt undan buskar och sly. Vi har också tagit ner en del skog så nu ser vi havsviken från huset.
Förutom invändig renovering så har paret förlängt trädäcket och vädersäkrat det med ett tak. Inte något halvt genomskinligt plasttak, som man oftast ser över altaner, utan ett ”vanligt” tak men med takfönster över matplatsen. Fullt tillräckligt för att uteplatsen inte ska kännas mörk och instängd, och betydligt snyggare än ett gulnat plastigt tak.
I anslutning till trädäcket finns grill och ett litet utekök med vatten. Snabbväxande pil skärmar av och bildar både vägg och tak. Ett lummigt och relativt lätt sätt att ordna ett trivsamt insynsskydd.
Användbart uterum
Ett av de nyare projekten är uterummet. Numera en vanlig syn både på landsbygden och i villaträdgårdar.
Detta uterum blev dock lite utöver det vanliga eftersom det är isolerglas och därmed vinterbonat. Utsikten över havsviken kan man alltså njuta av alla årstider. Även här är det falsat plåttak och flera takfönster.
– Platsen under olivträdet, i krukan, är katten Harleys. En brittiskt korthår som helst håller sig inomhus, till skillnad mot skogkatten Mickan, som är den av katterna som bestämmer och som älskar att vara ute och jaga, säger Git.
Kurs i odling
Till djuren räknas också gårdens nyaste invånare – bina. Två kupor har nyligen kommit på plats, under sommaren blir det egen honung i skafferiet.
– Jag gick en trädgårdsutbildning om självhushållning på distans mot Tranås folkhögskola i våras, och en biodlarkurs hos Västerviks Biodlarförening, berättar Git.
– Jag vill odla för att äta, men bara för att det är kul. Det får inte bli ett måste.
När hon odlar är det ”samodling” som gäller, olika grödor i samma pallkrage. Det kan till exempel vara tomat, tagetes, sparris, jordärtskocka, dill, lök, sallad, broccoli, spetskål eller månadssmultron.
– Att odla olika sorter tröttar inte ut jorden på samma sätt som att bara ha en sort, dessutom är det förebyggande mot ohyra.
Vackert växthus
Jonas Friberg är en av de hantverkare som jobbat på Gutan. Det som började med omslipning av en bänkskiva har några år senare resulterat i både gethus och växthus. Det senare är det nyaste projektet på gården och blev klart lagom till våren 2016.
– Jag ville ha ett växthus som var murat nedtill, både för att det är snyggt och för att det är bra för odlingsklimatet.
Trädgården består för övrigt av stora gräsytor, stora stenbumlingar, en gammal stenmur och naturens eget växtval i form av vackra ormbunkar i massor. Därtill Git Janssons odlingar i pallkragar, gamla fruktträd och en del rosor. Bland annat.
– När man bor så här så måste man använda miljön, det är därför vi har många djur och en trädgård med odlingar.