BILDEXTRA: Ridklubben ser ljust på framtiden

Från en förening i kris till ett ökat engagemang, fler hästar och en pågående upprustning av byggnader och hagar. Gamleby ridklubb har verkligen kommit på fötter igen, mycket tack vare bidraget från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden för snart ett år sedan.

Jennie Norström, projektledare inom Gamleby ridklubb, säger att stämningen och engagemanget numera är på topp inom klubben. Mycket tack vare den nystart man fick möjlighet till genom bidraget från Sparbanksstiftelsen.

Jennie Norström, projektledare inom Gamleby ridklubb, säger att stämningen och engagemanget numera är på topp inom klubben. Mycket tack vare den nystart man fick möjlighet till genom bidraget från Sparbanksstiftelsen.

Foto:

Västervik2016-11-07 17:00

Det var ett välkommet bidrag på 870 000 kronor som föreningen fick i december 2015. Jennie Norström var ordförande i ridklubben vid den tidpunkten.

– Vi ville satsa på att bli en säkrare och tryggare anläggning för alla. Under det här året har vi påbörjat ett stort förändringsarbete, vilket lett till ett ökat engagemang bland medlemmarna och där vi även fått in mer egna pengar från verksamheten. Bland annat tack vare att vi ökat antalet privatpersoner som har sina hästar stallade här samt att antalet ridlektioner i stort sett dubblerats.

Vill bli ett fritids

I det pågående förändringsarbetet har klubben sett över sina personalkostnader.

– Istället för fast personal har vi två personer med F-skattsedel som hjälper till i barn- och ungdomsverksamheten, till exempel när det är lov eller under ridfritids på fredagar. Då får barnen mellanmål, kan rida och även få hjälp med läxläsning. Vi kan till och med hämta vid skolan. Det är väldigt uppskattat av både föräldrar och barn, säger Jennie Norström.

– Just nu engagerar vårt fredagsfritids ett tiotal barn. Drömmen är att utveckla den verksamheten till att gälla alla veckans dagar, att bli ett ”profil-fritids”.

Ökad säkerhet

Bidraget har även använts till att köpa in tre nya hästar, dessutom har ytterligare en häst köpts in med klubbens egna medel.

– Tack vare det har vi nästan dubblerat antalet ridlektioner. Vi har också bra hästar, något som gör det roligare att rida. Nu har vi drygt 100 ridelever varje vecka, säger Jennie Norström.

– För att öka säkerheten och tryggheten har vi små grupper, max åtta deltagare. Det gör att det blir roligt att rida, eleverna får ut mer av ridlektionen.

Nya hjälmar och säkerhetsvästar har också köpts in. Och säkra stigbyglar.

– Vi har bytt till ”freejump”, en modell som är av hög säkerhetsklass och som löser ut så att man inte kan bli släpande efter hästen om man ramlar av.

Andra åtgärder för att öka säkerheten är den ombyggnad som skett av hagarna. Gångar har byggts för att säkra hästhanteringen och för att minimera att man ska behöva korsa vägen.

Under 2017 kommer stallet byggas om. Taket ska höjas och man ska byta ut inredningen, enligt de krav som ställs.

– Under 2015 byttes underlaget i ridhuset. Det har gjort att vi kan bedriva hoppning på hög nivå. Nu i november ska vi få ny belysning i ridhuset, säger Jennie Norström.

– De här förbättringarna har tillkommit tack vare ett bättre samarbete med Tjustfastigheter, som äger våra byggnader. Framöver hoppas vi kunna bygga ytterligare ett ridhus.

Fyller viktig funktion

En kommande aktivitet är utbyteshoppningen i december. Då bjuds ridskolor från Västervik, Vimmerby och Hultsfred in. Hoppningen är för dem som inte har egen häst, det finns att låna från Gamleby ridklubb.

Andra aktiviteter inom klubben är prova-på-ridningar, ridläger och övernattningar.

– Vi känner att vi fyller en viktig funktion för alla barn, och att vi tar ett stort samhällsansvar, säger Jennie Norström.

– Det är en helt annan anda här nu, personalen mår också bättre. Tidigare var det ”brandkårsutryckningar”, nu orkar vi lyfta blicken och planera framåt.

My Socjusz, sex år, ryktar sin häst Gimli.
My Socjusz, sex år, ryktar sin häst Gimli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om